Trends in kleurgebruik voor buitenmuren

Voor het opfrissen van de gevels en buitenmuren van je woning kan je heel wat kanten uit. Vroeger werd vaak één kleur gekozen voor gevels en buitenmuren en een tweede voor schrijnwerk. Vandaag is dat niet per se meer de regel en zijn de mogelijkheden oneindig. We geven je enkele tips om met verf de woning van je dromen te realiseren, ook aan de buitenzijde!

Kleurencombo’s die werken

Lichte en neutrale kleuren blijven populair voor buiten. Dat kan gaan van offwhites over zachte zandkleuren tot subtiele grijstinten. Je kan vrij ruim gaan in het combineren, zolang je zorgt voor voldoende contrast tussen de tinten onderling. Met de juiste kleuren krijg je een zacht, rustgevend en tijdloos geheel. Let wel op met witte of grijze tinten met een (te) blauwe ondertoon. Die ogen doorgaans erg koud en zijn eerder onnatuurlijk op een buitengevel. Probeer een blauwe ondertoon dus zoveel mogelijk te vermijden. Zeker als je wil dat het geheel warmte en zachtheid uitstraalt. Hetzelfde geldt voor tinten die te veel rood pigment bevatten. Buiten zien die er al snel te roze (of lila) uit, wat erg storend en onnatuurlijk kan zijn en zeker in een groene omgeving.

Wil je liever iets meer contrast? Dan kan je ervoor kiezen om een neutralere kleur op je gevel te combineren met wat meer kleur op het buitenschrijnwerk zoals je voordeur, ramen, luiken of garagepoort. Je kan dat doen op een sobere manier door één vaste kleur te kiezen of je kan bijvoorbeeld je voordeur er echt laten uitspringen door die in een donkere of meer opvallende kleur te schilderen. Heb je luiken? Dan kan je die meenemen in de kleur van de voordeur en garagepoort, terwijl je de ramen en de gevel in dezelfde iets lichtere, meer toon-op-toontint schildert. Zo krijg je een luchtig en tegelijk karaktervol geheel. Of ga voluit voor kleur op je buitenschrijnwerk en kies een fellere tint. Door de felle kleur enkel op het schrijnwerk aan te brengen, blijft het beperkter in oppervlakte zonder dat het too much is.

Bij het kiezen van een gevelkleur mag je het dak niet uit het oog verliezen. Een zwart dak uit leisteen past heel mooi met onder andere een koeler wit. Let ook hier wel op om geen witte of grijze tinten te kiezen met een té blauwe ondertoon. Zo blijft het geheel wel warm en natuurlijk ogen. Een rood pannendak komt dan weer heel mooi tot zijn recht in combinatie met subtiel opgewarmde off-whites, warme tinten met een zachtgroene ondertoon en groengrijze tinten. De combinatie vormt een complementair kleurenpalet, waarbij de kleuren elkaar versterken.

TIP: Laat de verfkleuren die je kiest voor de buitenmuren harmoniëren met het kleurenpalet dat je in je interieur gebruikt. Zo creëer je een mooi geheel. Wil je bijvoorbeeld de (strakke) architectuur van je woning benadrukken? Kies dan voor een hele lichte gevelkleur in een offwhite en combineer dit met een matte, zwarte lakafwerking op de voordeur en op je ramen voor een op-en-top hedendaags geheel. In je keuze voor zwart kan je trouwens uit een uitgebreid gamma een superstijlvolle offblacks kiezen, die allemaal net dat tikkeltje meer hebben dan een gewoon zuiver zwart.

Spelen met textuur en glansgraden

Combineer je een kalei-afwerking op je gevel met een contrasterende schrijnwerkkleur? Dan is het vaak mooi om voor het schrijnwerk ook een matte afwerking te kiezen. Dat ziet er minder hard uit en is eveneens erg trendy en vernieuwend.

Wil je je bakstenen gevel schilderen, maar vind je de vorm van de steen niet zo mooi of werden er tijdens een renovatie ramen of deuren verplaatst of weggewerkt? Kies dan voor een kaleisysteem! Door de korrel in deze verven verzachten de hoekige kanten en de textuur van je gevelsteen en worden de voegen lichtjes opgevuld. Daardoor krijgt het geheel meer karakter en tegelijk een soort natuurlijke zachtheid. Hou je van de levende kleurnuances in een kaleiverf? Dan kies je best voor Calime. Bij vochtig weer krijgt je gevel meer nuancering. Minder fan van deze levendigheid? Kies dan Pastime. De kleurnuances en het fluweel aspect blijven met Pastime ook bij vochtig weer hetzelfde.

TIP: Let bij het kiezen van je gevelkleur telkens op de oriëntatie van je gevel. Zo kan een spierwitte muur aan de zonkant een verblindend effect hebben. Test daarom bij het kiezen van je verf de kleuren altijd buiten uit, zowel aan de schaduw- als zonnekant, om voor jouw gevel de beste kleur te kiezen.

Optische effecten

Door met kleur te spelen, kan je ook heel wat optische effecten creëren. Je kan je gevel sterker laten uitkomen door de oversteek van het dak mee te laten gaan met de kleur van de dakpannen, in plaats van met de rest van het schrijnwerk. Een donkere dakoversteek of kroonlijst zal je woning optisch verlagen. Schilder je deze mee in dezelfde kleur als je gevel dan oogt je woning groter. De spatboord onderaan het gevelvlak mee schilderen met de kleur van de gevelsteen zorgt eveneens voor een visueel verhogend effect en geeft het geheel een meer rustgevend uitzicht.

Storende elementen zoals regenpijpen en  ventilatieroosters schilder je best in dezelfde kleur als de gevel. Zo vallen ze minder op en ziet de gevel er rustiger uit.

Kan je nog wat hulp gebruiken bij het kiezen van kleuren voor je buitenmuren en gevels?

Boek een kleuradvies aan huis en werk samen met een kleurexpert het perfecte kleurenpalet voor je buitenmuren uit. Nog vragen over technische aspecten van je buitenmuren? Kom gerust langs in de colora-winkel in je buurt. We helpen je graag verder!
TOP