Je buitengevel schilderen: 3x anders

De kleur van je gevel bepaalt het hele uitzicht van je woning. Reden te meer om hem in een mooi jasje te stoppen! We tonen je drie verschillende opties om je gevel en buitenschrijnwerk op te frissen met behulp van eigentijdse kleuren en -combinaties.

Frisse zomervibes met een gedurfd accent

Krijg een instant zomergevoel door je gevel te schilderen in een lichte kleur met een contrasterend accentkleur op het schrijnwerk. Hier gebruikten we een subtiel wit met een lichtzanderige ondertoon. Ook de gecementeerde spatboord schilderden we mee in dezelfde tint als de gevelsteen. Zo wordt de gevel optisch verlengd. Door te kiezen voor een kalei-afwerking, geef je je gevel nog net iets meer karakter.

Voor het schrijnwerk gebruikten we een iets fellere groentint, die toch een heel natuurlijke uitstraling heeft. Wist je trouwens dat groentinten heel geschikt zijn voor buitenschilderwerken? Zeker in een groene omgeving omdat ze zonder problemen mooi opgaan in het geheel. Bovendien werken ze complementair met het weelderige palet aan warme kleuren buiten tijdens de herfst.

Gekozen kleuren:

TIP: Als je een lichte gevel met een warme uitstraling wil, kies je best geen te grijze of gele kleur. Een zanderig offwhite die het binnen heel erg goed doet, kan buiten al snel een grijze, roze of te gele gloed krijgen. Daarom is het aan te raden om de gewenste tint vooraf, op een staalkaartje bijvoorbeeld, buiten te bekijken. Je houdt ook best rekening met de omgeving waarin je woning staat (een groene of stedelijke omgeving) en naburige invloeden zoals een specifieke gevelkleur van je buur of een dak die een gloed afgeeft.

Gezelligheid troef met een warme toon-op-tooncombinatie

Door je gevel in een subtiele kleurtint te schilderen met een lichtere tint voor het schrijnwerk, krijg je een zacht en tijdloos geheel. Bovendien trekt de gevel meer open door een lichtere kleur op het schrijnwerk te plaatsen. In deze toon-op-tooncombinatie is in zowel de kleur van de gevel als dat van het schrijnwerk een subtiel groene ondertoon aanwezig. Daardoor zijn deze verfkleuren een ideale achtergrond voor het natuurlijke groen van de klimplanten op de gevel.

Kleed je omgeving aan met kleuren die binnen dit kleurenpalet passen om een mooi geheel te krijgen. Zo kan je bijvoorbeeld een leuk tafellaken op je tuintafel in een matchende kleur kiezen. Ideaal op een mooie lentedag of zwoele zomeravond.

Gekozen kleuren:

Een stijlvol en strak geheel met slechts één kleur

Wie denkt dat het een must is om bij buitenschilderwerken standaard te kiezen voor 2 of meer tinten heeft het mis. Door dezelfde kleur te gebruiken voor zowel je gevel als schrijnwerk creëer je niet alleen rust maar ook een strakke look.

Bij deze realisatie werd niet alleen de gevel en de ramen geschilderd ook de gecementeerde boord kreeg dezelfde stijlvolle en donkere kleur met een subtiel groene ondertoon. Je kan er bovendien voor kiezen om te spelen met glansverschillen in de gebruikte verf. Zo kan je een matte gevelverf combineren met een eerder satijnglanzende afwerking op de ramen.

Gekozen kleuren:

TIP: Als je de kleur van je gevel wil kiezen, doe je dat best bij helder weer. Let er wel op dat het niet té zonnig is. Ideaal is de late winter- of voorjaarszon omdat in volle zomer het zonlicht scherper is en daardoor het contrast tussen zon- en schaduwkant vaak groter is.

Hulp nodig voor het kiezen van een kleur voor je gevel en schrijnwerk?

Dan is kleuradvies aan huis de ideale oplossing. De colora-kleurexpert staat je met raad en daad bij om samen het ideale kleurenpalet voor jouw woning uit te werken. Heb je zelf al kleuren gekozen maar twijfel je nog of ze wel zullen passen? Dan kunnen kleurstalen een goede hulp zijn. Test eenvoudig uit hoe de kleuren bij je gevel zullen staan. Zo krijg je vertrouwen in je kleurkeuze.

Vraag hier je kleuradvies aan >

Gerelateerde kleurtips en verfideeën

TOP