Hout binnen

14 resultaten

14 resultaten

Hout verven binnen: 3 vaak gestelde vragen

 1. 1. Hoe moet ik hout verven met lakverf?
 2. 2. Welke verf voor hout is het beste onderhoudbaar?
 3. 3. Wat is het verschil tussen vernis en beits?

 

1. Hout verven binnen en mdf schilderen met lakverf: zo ga je te werk!

Voorbereiding en grondlaag

 • - Schuur het hout lichtjes op. Gebruik Schuurpapier met fijne korrel (120 tot 150).
 • - Verwijder het stof met een schilderstoffer of een ander borsteltje.
 • - Reinig het hout vervolgens met Formule MC. Ontvetten is de basis voor een goede hechting.
 • - Belangrijk bij mdf schilderen: maak na reiniging extra goed droog. Plak de niet te schilderen onderdelen goed af met tape.
 • - Nu kan je het hout verven met een primer voor hout zoals Elastoprim Next. Gebruik hiervoor een borstel of een viltroller. Strijk de houtverf goed uit.

Afwerken met lakverf

 • - Voor je afwerkt met een eerste laag lakverf zorg je dat de ondergrond proper is. Roer de lakverf na het openen eerst goed door.
 • - Strijk de eerste laag lakverf uit met een geschikte verfborstel. Bij grote oppervlakken kan je de lakverf eventueel uitrollen met een viltroller. Maar verdeel de lakverf goed.
 • - Laat de lakverf goed uitdrogen en schuur opnieuw op met een fijne korrel. Stof af en breng een tweede laag lakverf aan. Verwijder de tape na het drogen.

2. Welke lakverf is het best onderhoudbaar?

Bij houtverf voor binnen heb je heel wat keuze qua afwerking: een matte afwerking, een glanzende, een zijdeglanzende of lichtglanzende afwerking.
Waar zit nu het verschil? Het komt er op neer dat hoe glanzender de afwerking van de lakverf, hoe beter onderhoudbaar én hoe krasvaster de lakverf. Bij matte, strakke afwerkingslagen ga je dus best heel voorzichtig te werk bij het reinigen, anders glans je de matte houtverf op. Op een satin of gloss mag je iets grondiger gaan schrobben.

3. Wat is het verschil tussen vernis en beits?

Hout beits binnen gebruiken is een duurzame manier om je hout te beschermen tegen verwering. Beits heeft de beschermende eigenschappen van olie. Anders dan vernis dringt beits in het hout. Het beschermt de houtvezel en laat het hout toe van te ademen. Deze eigenschap maakt beits uiterst geschikt voor hout buiten. Vernis is daarentegen een oplossing die vaker voor hout binnen wordt gekozen. Net zoals beits laat vernis nog de houtstructuur zichtbaar. Lakverf bedekt het hout. Maar net zoals lakverf heeft hout vernis heeft wel die harde beschermde eigenschap. Vernis is heel kras- en slijtvast en vernis beschermt tegen verkleuring door uv-licht. Dus vernis heeft zowel eigenschappen van beits als van lakverf. Vernis is geschikt voor afwerking op houten kasten of stoelen en vernis wordt ook vaak gekozen voor behandeling van parketvloeren. Wil je intensief gebruikte trappen hun natuurlijke uitzicht laten behouden en toch beschermen, dan is vernis natuurlijk ook hiervoor een slimme keuze. Vernis kan bovendien zowel transparant als licht aangekleurd zijn.

TOP