Wat is kalkverf en wat zijn de voordelen?

Kalkverf is een natuurlijk product en dat zie je ook. Limestone New, de kalkverf die je kan vinden in je colora-winkel, bestaat voornamelijk uit gebluste kalk van Belgische oorsprong.

Door met deze kalkverf te schilderen geef je je muur een natuurlijke en minerale uitstraling. In grijze tinten doet het denken aan beton. In andere kleuren brengt het een sfeer van natuursteen met zich mee.

kalkverf in betonlook op muur

 

kalkverf in natuursteen effect op muur

 

Het effect dat je krijgt hangt af van de laagdikte, het materiaal dat je gebruikt en de bewegingen tijdens het schilderen. Je kan dus spelen met laagdiktes, kwaststrepen en overlappingen en je mag niet te ‘perfect’ schilderen voor een mooi effect, zalig toch?

> Ontdek de verschillende effecten die je met kalkverf kan schilderen

Wat zijn de voordelen van kalkverf?

Kalkverf voor het milieu

Kalkverf is gemaakt uit voornamelijk gebluste kalk: een natuurlijke, minerale grondstof. Kalk heeft heel wat bindende eigenschappen en is dus ook ineens het bindmiddel van je verf. De kalk bevat ook veel dekkend wit pigment waardoor er weinig andere grondstoffen – zoals extra bindmiddel of titaandioxide – nodig is om een goed dekkende verf te maken. Kalkverf is dan ook een van de oudste en meest natuurlijk verfsoorten die er bestaan.

Doordat de kalkverf Limestone New gemaakt is uit kalk van Belgische oorsprong hoeft de grondstof geen lang transport af te leggen. De milieu-impact is dus ook een pak kleiner dan andere kalkverven.

Een natuurlijke verf met Indoor Air Quality Label

De kalkverf Limestone New scoort – jawel - een A+ op het Indoor Air Quality Label. Dit label geeft aan hoeveel schadelijke stoffen in de lucht vrijkomen door het schilderen, 28 dagen na toepassing. De verf wordt ingedeeld in 4 klassen: van A+, erg lage emissie, tot C, hoge emissie.

Kalkverf wordt mooier naarmate het veroudert

Kalkverf is poreus en neemt makkelijk water of onzuiverheden op. En toch is het makkelijk te reinigen door vlekken te deppen met een vochtig, absorberend doekje. Sporen van gebruik of veroudering zijn eigen aan de verf en geven met de tijd meer en meer kleurnuances. Een natuurlijk uitzicht dat niet te evenaren is met een andere verf.

Waar kan je kalkverf gebruiken?

Kalkverf kan je praktisch in alle leefruimtes gebruiken. Door de kleurschakeringen en de ‘natuurlijkeuitstraling is het een ideale sfeermaker voor je slaapkamer, living of dressing.

Er zijn wel een aantal specifieke plaatsen waar kalkverf net wat te gevoelig voor is: tegen de muur van je aanrecht in de keuken, op een spatwand in de badkamer, in ruimtes waar je makkelijk tegen de muren stoot, zoals speelkamers, garages of smalle wandelgangen.

Is kalkverf iets voor jou? Ontdek hoe je aan de slag gaat in deze stappenplannen voor kalkverf of ga langs in je colora-winkel om kleuren te ontdekken en advies te krijgen voor jouw project.

Alles om je op weg te helpen in één gids

Dan móét je deze gids in huis hebben.

Van wegwijs in de verschillende verfsoorten en tips voor de voorbereiding tot stappenplannen bij het echte schilderwerk.

Ik download de gratis verfgids

TOP