Welke primer gebruiken?

Wist je dat je een primer kiest op basis van je ondergrond en de toestand waarin die zich bevindt? We geven je een overzicht. En zo weet jij welke grondverf voor je binnenmuur te gebruiken.

Primers worden speciaal ontwikkeld om een specifiek probleem op te lossen. En hebben dus verschillende functies. We sommen verschillende types primer voor elk probleem op.

Bedek oude vlekken en vermijd strepen met een isolatieprimer

Een isolatieprimer is de meest gekende soort primer. En deze gebruik je om:

Oude vlekken zoals oude vochtplekken, nicotine- of roetvlekken te bedekken

Staan er vlekken zoals oude vochtplekken of nicotinevlekken op je muur? Dan wil je liefst dat je ze na het schilderen niet meer ziet door je eindlaag. Gebruik dus een isolatieprimer zoals Isolprimer of Bisol.

Strepen en plekken te vermijden

Na je verfproject wil je geen strepen of plekken zien in je net geschilderde oppervlak. Dan is een isolatieprimer de way to go. Met deze dekkende grondlaag wordt de verf overheen het hele oppervlak gelijkmatig geabsorbeerd. De primer ‘isoleert’ dus inzuigingsverschillen op de ondergrond. Voor binnenmuren en plafonds in goede staat is Bossprim je beste vriend. Gebruik je deze primer, dan dringt de verf van je eindlaag iets minder in de ondergrond en maakt van je oppervlak een goede basis om verder te schilderen.

Zet stof of poeder vast met een fixatieprimer

Komen kleine stukjes stof, steen of pleister los als je met je hand over het oppervlak dat je wilt schilderen wrijft? Stof en verf is geen goede combinatie wanneer je gaat schilderen. Is het oppervlak dat je gaat schilderen dus nogal poederig, dan gebruik je best een fixatieprimer (zoals Hydrofix Gel of Epofix). Deze soort primer ‘fixeert’ de losse deeltjes. Het zet de losse deeltjes vast zodat het oppervlak stabiel en stofvrij is om te schilderen.

Weet je waarom fixatieprimers vaak transparant zijn? Om het oppervlak diep genoeg te fixeren, moet de primer voldoende in de ondergrond dringen. Zo’n transparante primer dringt veel dieper in de ondergrond.

Heeft je muur oude vlekken én is je oppervlak poederig? Dan kies je voor een isolatie- én fixatieprimer in 1, zoals Epomur. Dé primer bij uitstek voor problematische ondergronden. Het ‘isoleert’ hardnekkige vlekken én ‘fixeert’ verpoederde ondergronden. Bovendien is het uitstekend bestand tegen water. Ideaal voor badkamer- en keukenmuren die te maken krijgen met spatwater of condensatievocht.

Erg gladde ondergronden verf je met een hechtingsprimer

Wil je een erg glad oppervlak zoals tegels, metaal of PVC schilderen? Dan zit je met een hechtingsprimer (zoals Omniprim Extreme) goed. Deze soort primer wordt speciaal ontwikkeld om ook materialen die erg glad zijn voor te bereiden voor het schilderwerk. Denk maar aan materialen zoals:

  • Tegels
  • Aluminium, zink, inox,… (niet-roestende metalen)
  • PVC
  • Polyester
  • Gladde meubelpanelen

 

Met een hechtingsprimer zal je eindlaag op een glad oppervlak toch nog goed hechten. Ideaal voor het schilderen van gladde keuken- of badkamerkasten.

Maak het je makkelijker met een primer en eindlaag in één pot

Is de basis die je schildert relatief proper en in goede staat? Dan is een primer en eindlaag in één pot een snelle en gemakkelijke oplossing. Kies hierbij voor een matte of half matte optie. Je schildert een pak efficiënter en op het einde van je verfproject houd je minder overschotten over.

Bestel je grondlaag in dezelfde kleur als je eindlaag

Wist je dat je tegenwoordig ook je primer kan laten aankleuren naar het kleur van je eindlaag? In de meeste gevallen volstaat dan 1 afwerkingslaag en spaar je zo een laag uit. Dat scheelt in hoeveelheid verf, tijd én werk.

Alles om je op weg te helpen in één gids

Dan móét je deze gids in huis hebben.

Van wegwijs in de verschillende verfsoorten en tips voor de voorbereiding tot stappenplannen bij het echte schilderwerk.

Ik download de gratis verfgids

TOP