Hoe behangen: accentkleur in je interieur

Behang is ideaal om leuke accenten in je interieur te creëren. Je kan bijvoorbeeld het beddenhoofd behangen als eyecatcher in je slaapkamer, of die losstaande muur voorzien van een passende print. Maar bij de vraag ‘hoe behangen?’ blijven veel mensen toch wel het antwoord schuldig. We geven je ons stappenplan mee voor een perfect resultaat.

Hoe behangen: 10-stappenplan

Wil jij ook graag zelf één of meerdere muren in je interieur behangen? Volg dan ons stappenplan en je krijgt gegarandeerd een perfect resultaat.

 1. Vul putten of barsten in de ondergrond op met een vulmiddel en egaliseer met afwerkplamuur. Laat alles goed drogen en schuur effen. Verwijder stof met een vochtige doek.

 2. Geef poreuze ondergronden zoals pleisterwerk of gipsplaten een grondlaag met Bossprim in de kleur van het behang. De lijm blijft langer kleven, er is minder kans op blaasvorming en eventueel openstaande naadjes zijn zo minder zichtbaar.

 3. Snij alle stroken behangpapier op de juiste lengte en leg ze mooi naast elkaar klaar. Hou bij het snijden rekening met het behangpatroon en zorg dat de banen lang genoeg zijn (reken één tekening of patroon extra bovenop de te behangen hoogte).

 4. Werk met een loodlijn om je eerste strook behang recht te positioneren. Dit zal je ook helpen wanneer je muren niet 100% loodrecht zijn. Je zet deze loodlijn het best op een afstand van de hoek die iets kleiner is dan de rolbreedte-afstand.

 5. Lijm de ondergrond in met Universele wandlijm met een langharige rol. Breng steeds lijm aan voor één baan met een extra marge van 10 cm. Wees royaal met de lijm en verdeel die zo egaal mogelijk.

 6. Breng de eerste strook behangpapier rechts van de loodlijn aan op de natte lijmlaag en druk goed aan met een kunststofspatel of behangrol.

 7. Kleef de overige behangbanen goed aansluitend langs elke rand. Verwijder lijmresten onmiddellijk met een vochtige doek.

 8. Snij het overtollige behang aan de bovenkant en onderkant af met een scherp cuttermes.

 9. Vervolledig dit tot je volledige accentmuur behangen is.
 1. Bewonder het resultaat :-) !

 • Hoe behangen? 1: de ondergrond voorbereiden
 • Hoe behangen? 2: grondlaag Optiprim aanbrengen
 • Hoe behangen? 3: behang op maat snijden
 • Hoe behangen? 4: een loodlijn aanbrengen

 • Hoe behangen? 5: lijm de ondergrond in
 • Hoe behangen? 6: breng de eerste strook behangpapier aan
 • Hoe behangen? 7: verwijder lijmresten onmiddellijk
 • Hoe behangen? 8: snij het overtollige behang af

Afwerking na het behangen

Loskomende randen na het drogen kan je verhelpen door lijm met een fijne borstel achter de randen aan te brengen.

Komen er toch nog blazen in het behang, doorprik de kleinere blazen dan met een naald. Grotere blazen kan je met een cuttermes insnijden om daarna de overtollige lijm te verwijderen door deze voorzichtig uit te duwen in de opening en weg te nemen met een doekje.

Combineer behang en verf 

Nu je geleerd hebt hoe goed te behangen, kan je nog creatiever aan de slag. Je kan behang bijvoorbeeld heel leuk combineren met verf voor een uniek effect. Het ‘We are colour-behang’ is daar bijvoorbeeld uitermate geschikt voor.

Opgelet toch, want tijdens het behangen zijn foutjes snel gemaakt. Wil je deze valkuilen vermijden? Lees dan snel ons blogbericht ‘de 5 meest gemaakte fouten bij het behangen’. Heb je nog andere vragen over hoe je moet behangen? Kom langs in je dichtstbijzijnde colora winkel. De colora coach geeft je graag nog verdere tips.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Bossprim
 • standaard primer

 • voor binnenmuren en plafonds

 • Zekerheid op een egaal eindresultaat.

Vanaf € 22,92 voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Hoe behangen: accentkleur in je interieur

Jouw reactie
 • * Verplichte velden