Wat is het verschil tussen solventgedragen en watergedragen verf?

Verf kun je verdelen in twee grote groepen: watergedragen verf en solventgedragen verf. Bij watergedragen verf is het oplosmiddel water. Bij solventgedragen verf is het oplosmiddel een solvent zoals white spirit. Elke soort heeft zijn voordelen.

De voordelen van watergedragen verf

Watergedragen verf heeft heel wat voordelen:

  • geen geurhinder.
  • minder belastend voor het milieu.
  • minder schadelijk voor de gezondheid. 
  • droogt sneller dan solventgedragen verf.
  • vergeelt niet.

Waarvoor wordt watergedragen verf gebruikt?

Er is voor bijna elke toepassing wel een watergedragen verf te vinden, zowel voor binnen als buiten.

Het oplosmiddel in de watergedragen verf

Een verf wordt ‘watergedragen’ genoemd, als bij het maken van de verf water als oplosmiddel is toegevoegd. Én eventueel als verdunner wordt gebruikt.

De voordelen van solventgedragen verf

  • Voor bepaalde toepassingen presteren solventgedragen verven een stuk beter, bijv. voor krasvaste lakafwerking van hout. 
  • Een solventgedragen verf is minder gevoelig aan weersomstandigheden en omgevingsfactoren tijdens het aanbrengen.

Waarvoor wordt solventgedragen verf gebruikt?

Het oplosmiddel in solventgedragen verf

Een verf wordt ‘solventgedragen’ genoemd, als bij het maken van de verf een ander oplosmiddel dan water is toegevoegd. Het oplosmiddel, solvent dus, speelt een grote rol in het droogproces:

  • Na verdamping van het middel, ‘vernetten’ de chemische bindmiddeldeeltjes met elkaar. Zo wordt de verffilm gevormd. Het meest gebruikte middel in solventgedragen verf is alkydolie. Alkydolieverven drogen het best bij een hoge temperatuur.
  • Ook extra licht en een goede ventilatie kunnen bij bepaalde solventgedragen verven helpen om de verf sneller te laten drogen. De verwarming een paar graadjes hoger zetten en extra lampen op de muur laten schijnen, zal het droogproces bij deze verven dus zeker een handje helpen.

Bekijk de video

Bekijk alle video's op Youtube

 

Wat is het verschil tussen solventgedragen en watergedragen verf?
Weet je niet zeker of je voor jouw verfproject solventgedragen of watergedragen verf moet gebruiken? Gebruik de verfwijzer om de geschikte verf en benodigdheden te vinden voor jouw project. Of ga eens langs in een colora.

Alles om je op weg te helpen in één gids

Dan móét je deze gids in huis hebben.

Van wegwijs in de verschillende verfsoorten en tips voor de voorbereiding tot stappenplannen bij het echte schilderwerk.

Ik download de gratis verfgids

TOP