Wat is vliesbehang: de verschillende soorten!

Vliesbehang is een soort behangpapier dat overschilderbaar is en waarmee je ruimtes keer op keer een nieuwe look kunt geven. Het bestaat in duizend-en-één varianten. Wil je meer weten over wat vliesbehang exact is en welke soorten er precies bestaan? Je leest het hier.

‘Wat is vliesbehang?’ is een vraag die we vaak krijgen. Daarom nemen we even de tijd om de functies ervan door te nemen en je kennis te laten maken met de verschillende types. 

Naast het grote voordeel dat je vliesbehang heel snel een ander kleurtje kunt geven, is vliesbehang ook een ideaal hulpmiddel om je wanden te beschermen, oneffenheden te verdoezelen en om kleine scheurtjes te overbruggen. Vraag je jezelf af wat de geschikte variant voor jouw huis is? We sommen de voornaamste soorten hier voor je op.

Effen vliesbehang

Vliesbehang

Dit type vliesbehang is effen en glad en heeft geen structuur. Geen wonder dat het de populairste soort vliesbehang is. Deze neutrale variant kun je in bijna elke ruimte gebruiken en is gemakkelijk overschilderbaar. Ben je de kleur beu? Dan schilder je er simpelweg een andere kleur over.

Effen vliesbehang heeft een zeer lange levensduur en wordt maar zelden verwijderd. Daarom gebruik je het best een sterke lijm, zoals de Universele Wandlijm. Er zijn twee soorten effen vliesbehang: een stevige - maar iets stuggere soort - en een soepele, gemakkelijk verwerkbare variant. Welke soort je het best kunt gebruiken, hangt af van de ondergrond. Onze colora coaches geven je graag aanvullend advies in de winkel.

Er bestaan ook een paar speciale soorten effen vliesbehang. Met magneetvlies  sla je twee vliegen in één klap: een mooi, effen vliesbehang dat ook nog eens als magnetische wand gebruikt kan worden. Met weer een ander soort behang (Klimatec) kun je temperatuur en geluid isoleren. Dit is een gespecialiseerd product en niet zo gemakkelijk om aan te brengen. Het is dan ook alleen te verkrijgen in onze winkels. Vraag er naar bij je colora coach.

Gestructureerd vliesbehang

De naam zegt het zelf: in dit vliesbehang zit een patroon of reliëf. Net als zijn effen broertje, kun je gestructureerd vliesbehang eenvoudig overschilderen. Zo lijkt het op gewoon behangpapier, maar heeft het toch alle voordelen van vliesbehang. Producent Arte heeft met de Patent-reeks tientallen soorten dessins in zijn aanbod.

Soorten vliesbehang:ontdek de verschillen!

Gestructureerd vliesbehang met een laagje verf ziet er net zo uit als gewoon behangpapier.

Decoratief vliesbehang

Decoratief vliesbehang vervangt steeds meer het klassieke behangpapier met een dessin. Deze variant op gestructureerd vliesbehang heeft een specifiek motief of dessin, dat zorgt voor een uniek element. Het is al gekleurd op de rol, waardoor je het niet meer hoeft te overschilderen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om drie muren met een effen vlies te behangen en op één muur decoratief vliesbehang te gebruiken. Zo geef je een unieke touch aan je interieur.

Decoratief vliesbehang is meer trendgebonden dan de effen variant en moet daarom gemakkelijker verwijderd kunnen worden. Daarom kun je hiervoor het best een lijm gebruiken die wat gemakkelijker loslaat. Kies bijvoorbeeld voor de transparante BOSS Behanglijm.

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang

Dit is het buitenbeentje in de vliesbehangfamilie. Glasvezelbehang heeft dezelfde toepassing als vliesbehang, maar wordt met glasvezels gemaakt. Je kent vast de typische ruitjesstructuur van Tasso,  het bekendste merk glasvezelbehang. Net als ander vliesbehang kun je glasvezelbehang overschilderen. Om aan te brengen kun je ook de BOSS Universele Wandlijm gebruiken.

Glasvezelbehang heeft een typische ruitjesstructuur.

Nu het antwoord op de vraag ‘wat is vliesbehang?’ glashelder is, kun je aan de slag met jouw favoriet! Wil je meer te weten komen over hoe je het vliesbehang best aanbrengt? Lees het hier.

Kan je nog wel wat inspiratie gebruiken? Kom zeker eens langs in de dichtstbijzijnde colora winkel  voor advies op jouw maat.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Initiovlies Cp
  • om te overschilderen

  • soft touch en kreukvrij

  • glad en mooi eindresultaat

Vanaf € 37,12 voor 0,7 x 25 m

Detail
Topvlies Cp
  • om te overschilderen

  • soft touch en kreukvrij

  • supergladde afwerking mogelijk

Vanaf € 22,41 voor 0,5 x 12,5 m

Detail
Optivlies Cp
  • om te overschilderen

  • soft touch en kreukvrij

  • heel gladde afwerking mogelijk

Vanaf € 17,84 voor 0,5 x 12,5 m

Detail

Reacties op:

Wat is vliesbehang: de verschillende soorten!

Jouw reactie
  • * Verplichte velden