Je interieur inrichten volgens de pastorijstijl

Sinds enkele jaren is de pastoriestijl of pastoriestijl razend populair in België. Vooral de klassieke, landelijke uitstraling van dit type woningen maakt ze erg in trek bij onze landgenoten. Deze stijl uit zich in het gebruik van natuurlijke materialen, een bepleisterde gevel met onderverdeelde ramen en veel aandacht voor ruimte en symmetrie. Ook binnenshuis kan je deze stijl doortrekken. Ontdek hoe je je interieur én exterieur kan inrichten volgens de pastorijstijl!

De uiterlijke kenmerken van de pastorijstijl

Een pastoriewoning oogt klassiek en landelijk. De benaming is afkomstig van de typische pastoorswoningen waarin vroeger de pastoor en zijn meid woonden.

Pastoriewoningen kan je aan de buitenkant herkennen dankzij hun eenvoudige vorm met rechte hoeken en de aandacht voor symmetrie. De gevel bestaat vaak uit een oude Kempische steen. Meestal heeft deze steen een rode kleur, maar ook lichtgrijze en zwarte stenen worden gebruikt voor de gevel van pastoriewoningen. Wit of beige schrijnwerk gecombineerd met sierluiken, onderverdeelde ramen en een grijs gecementeerde plint versterken het rustieke gevoel van de pastorijstijl. De woning wordt afgewerkt met diep golvende dakpannen.

De pastorijstijl binnenshuis

Je interieur inrichten volgens de pastorijstijl

Ruimte is één van de belangrijkste kenmerken van de pastorijstijl in het interieur. Er zijn geen schuine muren of plafonds op de eerste verdieping, zodat de rechte muren optimaal benut kunnen worden en zoveel mogelijk ruimte overblijft.

In de kamers binnenshuis vind je vaak een blauwe hardstenen vloer terug. Ook eikenhout zie je regelmatig terugkomen, zowel in de woning zelf als voor de afwerking.

Een interieurinrichting volgens de pastorijstijl

In een huis met pastorijstijl wordt het ruimtegevoel zo veel mogelijk versterkt. Tegen rechte muren in de slaapkamer worden bijvoorbeeld mooie kastwanden geïntegreerd en er is plaats voor een ruime badkamer met veel lichtinval.

Je interieur inrichten volgens de pastorijstijl

De keuken heeft een belangrijke plaats in de pastorijwoning. Er wordt gewerkt met kwalitatieve en verfijnde materialen, zodat de keuken dé plaats bij uitstek is om met het gezin van een heerlijke maaltijd te genieten.

In de leefruimte staat gezelligheid centraal en wordt vaak gekozen voor een romantisch haardvuur. Neutrale kleuren, zoals beige, aardetinten en chocoladebruin krijgen de bovenhand, terwijl opvallende kleuren in subtiele decoratie-elementen verwerkt zijn.

Reacties op:

Je interieur inrichten volgens de pastorijstijl

Jouw reactie
  • * Verplichte velden