Hoe MDF schilderen?

MDF is uiterst handig en wordt voor heel wat toepassingen gebruikt. Een nadeel van MDF is de saaie, donkerbruine kleur. Schilderen is dus in vele gevallen een aanrader. Maar hoe moet je MDF schilderen? Lees snel onze tips & tricks.

MDF (Medium Density Fibreboard) is een vezelplaat waarin fijngemalen houtvezels met kunstharsen verlijmd zijn, die daarna in droge toestand tot een plaat worden geperst. MDF wordt heel vaak gebruikt bij zowel bouwen als renoveren, zoals voor kasten, deuren, vensterbanken, lijsten of zelfs op maat gemaakte keukens en badkamers.

MDF heeft als voordeel dat het lijm- en slijtvast is en een grote stabiliteit biedt. Bovendien kan MDF dankzij de fijne vezelstructuur niet versplinteren. Wil je de MDF-platen toch wat opvrolijken? Wij leren je graag hoe je MDF kan verven en waarmee je rekening moet houden.

Hoe MDF schilderen?

  1. Maak de MDF-platen schildersklaar door ze te ontstoffen.

  2. Zorg ervoor dat de rest van de ruimte volledig stofvrij is en scherm alles af met een plastic zeil tegen eventuele verfspatten.

  3. Plak de randen van de MDF af met tape.

  4. Breng twee grondlagen aan. Gebruik hiervoor de Elastoprim Hydro, een watergedragen grondlaag die door zijn specifieke samenstelling snel droogt. De stoffen waaruit MDF is samengesteld, krijgen op die manier geen kans om op te lossen en zo vermijd je een kleverig effect of ‘visogen’. Schuur tussen elke laag na met schuurpapier (korrel 220). Hou de MDF-plaat steeds stofvrij en wacht 6 uur vooraleer je met de volgende grondlaag start.

  5. Werk de MDF-plaat af met één à twee lagen watergedragen lak, zoals Hybride PU Mat of Hybride PU Satin. Schuur goed op tussen twee lagen verf en vergeet niet te ontstoffen. Je kan de MDF-plaat ook schilderen met solventgedragen lak, zoals Premium Satin XS. In dat geval zal één grondlaag Elastoprim Hydro meestal voldoende zijn.
  • MDF schilderen: grondlaag aanbrengen
  • MDF schilderen: grondlaag aanbrengen

  • MDF schilderen: werk af met één à twee lagen watergedragen lak
  • MDF schilderen: werk af met één à twee lagen watergedragen lak
  • MDF schilderen: schuur goed op tussen twee lagen verf

Extra tips bij het verven van MDF

  • Wil je vermijden dat de MDF-plaat kromtrekt wanneer de geverfde zijde begint te drogen? Heel eenvoudig: schilder dan ook de achterzijde met dezelfde verfsoort.

  • Gebruik aangepaste verfborstels en verfrollen om MDF met watergedragen lak te schilderen. Een viltrol met kleine haartjes is geschikt om grote oppervlakken te schilderen, terwijl verfborstels met synthetische haren ideaal zijn voor het fijnere schilderwerk.

  • Zie je nog steeds vlekken na de tweede grondlaag? Kies dan voor een afwerking met een solventgedragen lak. Bij afwerking met een watergedragen lak zal de vlekvorming immers zichtbaar blijven.

  • Let op voor de kopse kanten en uitgefreesde delen van je MDF-plaat. Deze zijn veel poreuzer dan de vlakke, onbewerkte delen en kunnen daardoor een slordige indruk geven. Het is aangeraden om deze poreuze delen eerst met de brushfiller te behandelen.

Heb je na het lezen van onze tips nog vragen over hoe je MDF moet verven? Spring dan even binnen in je dichtstbijzijnde colora winkel. Onze coach helpt je graag verder.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Brushfiller
  • kwastplamuur

  • voor ruwe kopse kanten van hout

  • ideaal voor zaagsnedes van bijv. MDF

Vanaf € 10,33 voor 0.25 L

Detail

Reacties op:

Hoe MDF schilderen?

Jouw reactie




  • * Verplichte velden