Binnen lakken

Lakverven worden binnenshuis meestal gebruikt voor het dekkend schilderen van hout. Lakverf geeft een glad resultaat en is goed reinigbaar. De kleur en het reliëf van het hout zijn echter niet meer zichtbaar. Als je wil binnen lakken is een goede grondlaag evenwel cruciaal, omdat die zorgt voor een goede hechting tussen het oppervlak en de laklaag. Lees hier welke soorten lak er zoal bestaan, hoe je de ondergrond moet voorbereiden op lakverf en wat de juiste laktechniek is.

Soorten lak: watergedragen vs. solventgedragen lak

Vroeger had je quasi uitsluitend solventgedragen lakken. Hoewel deze binnen lakken zeer goed verwerkbaar waren, kwamen er mettertijd meer en meer watergedragen lakken op de markt. Enerzijds uit milieu- en anderzijds uit gezondheidsoverwegingen.

Solventgedragen lakken zijn nog altijd het gemakkelijkst te verwerken.  Solventgedragen lak geeft een strakke verffilm en is goed reinigbaar. Het nadeel van solventgedragen lak is dat het oplosmiddelen bevat die tijdens het schilderen in de atmosfeer terechtkomen en voor vervuiling zorgen. De geur die vrijkomt is bovendien onaangenaam en kan bij langdurig gebruik (vb. bij intensieve schilders) schadelijk zijn voor de gezondheid.

Watergedragen lakken zijn bijna reukloos, zijn beter voor het milieu en de gezondheid, maar zijn iets moeilijker om mee te werken en een mooi resultaat te verkrijgen

Soorten lak: mat, zijdeglanzend of glanzend

Binnen lakken

Zowel bij watergedragen als bij solventgedragen lakken kan je de glansgraad kiezen. Goed om weten: er is een rechtstreeks verband tussen glans en reinigbaarheid. De algemene regel is: hoe hoger de glans, hoe beter reinigbaar de verf.

Hoogglanzende lak geeft diepte aan het oppervlak en is de best reinigbare lak. Hoogglanzende lak dient evenwel aangebracht te worden op een perfect gladde ondergrond, aangezien kleine oneffenheden meteen geaccentueerd zullen worden met hoogglanslak.

Zijdeglanzende of halfmatte lakverf zorgen voor een subtiele glans en zijn eveneens onderhoudsvriendelijk.

Echte matte lakverven komen niet zoveel voor omdat deze kwalitatief meestal te wensen over laten.  Matte verven zijn meestal voor muur of plafondtoepassingen. Wil je hout lakken? Dan kan je beter voor een zijdeglanzende lak kiezen.

De ondergrond voorbereiden om te lakken

Binnen lakken

Als je werkt met ongeschilderd hout dienen vuil, vet of andere onzuiverheden van het oppervlak verwijderd te worden. Gebruik hiervoor de ontvetter Formule MC en spoel nadien met water. Het hout moet droog zijn vooraleer je kan verder werken. Schuur het hout vervolgens effen met schuurpapier (korrel 150-180). Is het hout al glad? Dan is schuren niet nodig. Breng tenslotte een grondlaag Elastoprim Hydro (watergedragen grondlaag) of Elastoprim (solventgedragen grondlaag) aan.

Plaatmaterialen zoals fineer (Triplex, Multiplex), spaanplaten, OSB, enzovoort, kunnen op dezelfde manier op het lakken voorbereid worden als massief hout. Als de plaatmaterialen gebruikt worden als muurvlak, kunnen ze ook behandeld worden met een muurverfsysteem.

Ook MDF laat zich gemakkelijk bewerken en heeft het voordeel dat het niet splintert. Om MDF te lakken breng je een laag Elastoprim Hydro aan met een verfkwast of verfrol. Wacht daarna 6 uur, schuur lichtjes, en breng een tweede laag Elastoprim Hydro aan. Als deze tweede laag droog is, kan je beginnen lakken.

Binnen lakken 

Bij geschilderd hout in goede staat hoef je intacte verflagen niet te verwijderen. Controleer wel even of de hechting van de verf nog goed is. Dat kan je doen door een raster met vierkantjes van ongeveer 2mm te krassen op het hout. Kleef daar transparante tape op en druk die goed aan. Bij een goede hechting zullen er geen vierkantjes verf loskomen. Dan kan je het hout meteen afwerken met één of twee eindlagen.

Bij geschilderd hout in slechte staat dienen de verflagen die afbladderen of slecht hechten eerst verwijderd te worden. Oude verflagen kan je afschuren met grof schuurpapier (korrel 60 tot 80), afbranden met een hete lucht verfafbrander, of afbijten met een geschikt afbijtmiddel, zoals bijvoorbeeld Paint’Off.

Vergeet niet om putjes en oneffenheden te herstellen, en voegen en spleten af te dichten, met welke ondergrond je ook werkt.

Hoe lak aanbrengen?

Binnen lakken

Om lak aan te brengen is het aangeraden om steeds te kiezen voor kwaliteitskwasten en -rollen. Gebruik voor grote oppervlakken rollen, en voor ramen en deuren of lijstjes een kwast. Lakken gaat het best met een ronde kwast, terwijl platte kwasten beter geschikt zijn voor dunnere producten zoals vernissen of beitsen.

Lak kan je best in twee onverdunde lagen aanbrengen. Werk steeds een vlak af zonder tijdsonderbreking. Tussen 2 lagen watergedragen lak dien je minstens 6 uur te wachten, tussen 2 lagen solventgedragen lak is een tijdspanne van 16 à 24 uur noodzakelijk.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Binnen lakken

Jouw reactie
  • * Verplichte velden