Wat is isolerende verf?

Verf heeft beschermende eigenschappen. Een binnenmuur, gevel of tuinhuis, nagenoeg elke ondergrond heeft baat bij een verflaagje. Er bestaat slijtvaste, waterafstotende verf en zelfs hittebestendige verf. Maar bestaat dat nu echt, isolerende verf?

Kan verf isoleren?

Verf heeft wel degelijk isolerende eigenschappen. Maar in welke betekenis wordt het woord isoleren hierboven gebruikt? Isoleren is een verfterm. Maar hiermee wordt 'afsluiten' bedoeld. Het aanbrengen van een specifieke grondlaag of primer, die voorkomt dat vuil of vochtvlekken “doorbloeden” in de eindlaag. Dit heeft op zich dus niks met warmte te maken. En hierdoor ontstaat vaak wat verwarring rond de term 'isolerende verf'.

Verschillende soorten isolerende verf

Isolerende primer voor vocht en roet

Een isolerende primer is een specifieke grondlaag. Ze zorgt bijvoorbeeld tegen roetdoorbloeding, vochtvlekken of ze sluit een watergevoelige ondergrond af. Een gipswand in een badkamer is een schoolvoorbeeld hiervan. Je isoleert de gipsplaat en voorkomt dat spatwater door de verf dringt en de ondergrond beschadigt. Typische isolerende en fixerende primers zijn: Bisol, Epofix, Epomur en Isolprimer.

Thermisch isolerende muurverf

Als we spreken in termen van beperking van energie- en warmteverlies, dan is verf niet of amper isolerend. Er bestaan verfsamenstellingen - bijvoorbeeld verrijkt met keramische korrels – die een minimaal warmte-isolerend effect hebben. Maar het thermisch isolerend effect is compleet verwaarloosbaar als je het vergelijkt met wandisolatie. Wil je goed isoleren, dan kies je beter voor degelijke spouwisolatie. In combinatie mét wandisolatie is het gebruik van een dergelijk product zelfs af te raden. Het kan ervoor zorgen dat een muur niet meer goed uitdroogt en dat er schimmelvorming optreedt.

Isolerende effecten van verfkleuren

Een verfaspect dat wél aanzienlijk invloed kan hebben op de kamertemperatuur, is de verfkleur. Maar dan spreken we van lichtweerkaatsende verf die opwarming door zonlicht tegengaat. Een laag zuiver witte verf op een dak of gevel voorkomt gedeeltelijk de absorptie van zonlicht. Als gevolg hiervan warmt de ondergrond minder snel op. Voor woningen of gebouwen met airco-installaties zal dit effect tijdens die hete zomermaanden toch een pak schelen op de energiefactuur.

Wil je toch extra gaan isoleren tegen warmteverlies? Werk dan met een dik,overschilderbaar vliesbehangop je binnenmuren. Het isolerende effect blijft echter wel nog steeds beperkt in vergelijking met wandisolatie. 

Weet je niet zeker hoe je een moeilijke ondergrond moet aanpakken? Vraag raad in een colora winkel in je buurt of vraag technisch advies aan.

Alles om je op weg te helpen in één gids

Dan móét je deze gids in huis hebben.

Van wegwijs in de verschillende verfsoorten en tips voor de voorbereiding tot stappenplannen bij het echte schilderwerk.

Ik download de gratis verfgids

TOP