Vermijd strepen of banen bij het schilderen: checklist

Hanteer de juiste verftechniek

Elke verfklus vraagt een specifieke verftechniek. Zo breng je op een muur eerst drie of vier verfstroken zigzag aan voor je deze uitrolt. Een deur vraagt een andere aanpak: hier start je met het schilderen van de kaderlijsten.

Volg onze stappenplannen en bekijk onze filmpjes voor een optimaal resultaat. Want als je weet hoe het moet, dan doe je het goed.

Tip: Stappenplannen en DIY- filmpjes helpen, maar dé beste manier om strepen en banen te vermijden? Schilder in één (ononderbroken) keer door.

Gebruik genoeg verf

Gebruik genoeg verf. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk wordt er vaak in te dunne lagen geschilderd. Als je te zuinig schildert, droogt de verf sneller en zie je sneller strepen. Schilder dus een goeie, dikke laag verf. Zo krijg je een betere dekking en droogt je verf niet tijdens het schilderen.

Ter illustratie:

Met Boss-one Mat kan je 8 à 12 m² schilderen met 1 liter.

Ligt je verbruik lager? Heb je meer vierkante meters geschilderd met 1 liter? Pas dan je manier van schilderen aan en strijk de verf minder ver uit.

Schilder met de hand waarmee je schrijft

Houd je verfrol op die manier vast zodat je steeds ‘weg’ schildert van de net geschilderde strook.

Ben je rechtshandig?

  • Dan houd je de verfrol zo vast dat de beugel zich rechts bevindt.
  • Schilder steeds van links naar rechts.

Ben je linkshandig?

  • Dan werk je omgekeerd.

Houd je de verfrol op de juiste manier vast? Prima! Zo oefen je geen onnodige druk uit op het al geschilderde vlak en vermijd je strepen.

Oefen niet te veel druk uit op je verfrol

Wie (te) hard duwt op de verfrol zal een groter oppervlak kunnen schilderen met 1 liter, maar aan een te laag verbruik. Strepen in je schilderwerk gegarandeerd. Het heel dun aangebrachte laagje verf droogt namelijk razendsnel. Dit maakt nat in nat schilderen onmogelijk. De verf zal na het drogen niet voldoende dekken.

Hoe doe je ’t dan wel?
Houd de verfrol soepel vast en schilder uit een losse pols.

Gebruik de juiste verfborstel en verfrol

Het materiaal waarmee je schildert maakt echt een verschil. Gebruik de gepaste verfborstel voor elk type verf.

Weet je welk borstelhaar je nodig hebt? Super!

Nu kijk je naar de toepassing… Waarvoor heb je de verfborstel nodig? Om grote oppervlakken te schilderen? Of is het millimeterwerk?

Het vinden van de juiste verfborstel doe je zo >>

Breng een primer aan

Een primer is essentieel voor een geslaagde schilderklus! Deze grondlaag voorkomt onder andere een ongelijkmatige ‘inzuiging’. Dit het proces waarbij de ondergrond waarop je schildert, de aangebrachte verf op sommige plaatsen in verschillende hoeveelheden opzuigt.

Gebruik je geen primer? Dan vergroot je dus de kans op strepen omdat er hier en daar een andere hoeveelheid verf aan de oppervlakte blijft. Daarnaast zie je vaak ook de overlappingen van de rolbanen van je verfrol na droging.

Ontdek hier nóg meer redenen om primer of grondverf te gebruiken >>

Zorg voor een juiste kamertemperatuur

Hoe hoger de kamertemperatuur, hoe sneller je verf droogt en hoe meer kans op strepen in je verfwerk. Bij een temperatuur tussen 10°C en 20°C zit je goed. Schilder bij voorkeur niet als het vriest of tijdens een hittegolf. Al heb je soms niet te kiezen…

Ontdek hier onze tips om te schilderen in de winter of bij warm weer >>

Vind de juiste verf voor je project


Bereken nu hoeveel en welke verf je nodig hebt.

  • Druk je kosten door enkel de verf te kopen die je écht nodig hebt.
  • Krijg tips over hoe je het best aan jouw project begint.
  • Vind naast verf de producten die je nodig hebt voor een optimaal resultaat


Vind hier de juiste verf
TOP