Zet je bloem- en sierpot in de verf!

Je merkt het, er is geen houden aan. Je planten beginnen weer volop te groeien en te bloeien. Zorg dat je bloem- en sierpotten niet uit de toon vallen en geef ze een frisse nieuwe kleur. Ben jij creatief aangelegd of heb je er gewoon zin in? Lees zeker onze tips voor een verrassend resultaat.

Bloem- en sierpotten die kleur bekennen

Bloempotten of sierpotten brengen extra kleur en helpen je interieur of tuin in een bepaalde stijl in te richten. Zo’n potten kun je trouwens overal kwijt: in je tuin, op je terras, je balkon of op een speciaal plekje in huis. De snelste en makkelijkste manier om ze een kleurtje te geven, is met een fris laagje verf. Met de juiste voorbereiding zijn de meeste materialen immers prima schilderbaar.

Stenen potten lenen zich hier uiteraard het best toe. Als je de bloempot rechtstreeks vult met aarde, moet je er wel rekening mee houden dat het vocht de verf aan de buitenkant kan doen afpellen. Dit los je op door eerst een laagje plasticfolie in de pot aan te brengen, of door de pot alleen maar als cache-pot te gebruiken.

Op gladde, niet-poreuze ondergronden, zoals geglazuurde potten of potten met oude lakverf, moet je meestal eerst een hechtingslaag aanbrengen. Dit kan met Omniprim Extreme.

Opgelet: kunststof bloem- en sierpotten uit polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) -plasticsoorten die gebruikt worden voor emmers, waterleidingen, afdekzeilen enz.- zijn niet schilderbaar.

Schilder je bloempotten

Aan de slag

Je bloempot schilderklaar maken is kinderspel en verloopt net hetzelfde als bij andere schilderklussen:

 • Reinig je bloem- of sierpot altijd eerst met water, en eventueel met detergent.
 • Spoel hem helemaal schoon en laat goed drogen.
 • Hou nu je verfborstels maar al in de aanslag!

De meeste sier- en bloempotten kan je gewoon schilderen met waterverdunbare verf, zoals muurverf of lakverf. Heb je nog restjes staan, dan zijn deze ideaal om hiervoor op te gebruiken.

Breng de verf aan volgens je eigen voorkeur. Met een borstel behoud je een goede controle over je werk. Hou je echter niet van het streperige effect van een verfborstel, kies dan voor een rol of gebruik verf met goede vloei. Lakverf vloeit bijvoorbeeld beter dan muurverf.

Feel free to go crazy

Als je bloem- en sierpotten binnen staan, kan je zowat alle decoratietechnieken toepassen. Je kan je creativiteit dus helemaal de vrije loop laten.

 • Versier je geschilderde pot bijvoorbeeld met stickers of restjes behang.
 • Ga voor leuke decoratieve effecten met speciale verfsoorten zoals kleiverf, Metallic Chic Arcade of Arcade Raffia.
 • Maak je pot beschrijfbaar met bordenverf (voor krijt) of Smart Wall Paint (voor speciale stiften). Prima idee om leuke of praktische boodschappen achter te laten voor je huisgenoten.

Voor bloempotten die buiten op je terras staan, kan je kiezen voor Calime of Pastime verf.

 • Creëer een wazig, dromerig wolkeffect door je pot eerst blauw te schilderen en daarna met een doekje of natuurspons deppend witte verf aan te brengen.
 • Waag je aan een geometrisch patroon met schilderstape. Gebruik best een tape voor vers schilderwerk die niet te sterk kleeft.

Heb je plots zin in een ander kleurtje of patroon? Niets houdt je tegen om na het reinigen de goed uitgedroogde pot gewoon weer te overschilderen.

Tip: gebruik verf van goede kwaliteit, dan hoef je geen extra beschermlaag aan te brengen.

Schilder je bloempotten

Onderhoud: een fluitje van een cent

Je zelfgeschilderde pot is heel makkelijk te onderhouden. Je maakt hem gewoon schoon met een zachte doek of een spons met wat water. Reinig hem altijd nat, maar wrijf niet te hard en gebruik zeker geen agressieve reinigingsmiddelen.

Heel wat tips om je bloem- of sierpotten letterlijk in de verf te zetten en om jaren van je fleurige potten te genieten. Wij wensen je alvast heel veel plezier en voldoening met het resultaat. Heb je tijdens je creatief proces toch nog vragen? Spring gerust eens binnen in je dichtstbijzijnde colora winkel en vraag raad aan onze colora coach.

 

Featured image: https://nl.pinterest.com/

Deze producten heb je nodig om te slagen

Pastime
 • gekorrelde kalei-look

 • voor buitenmuren

 • vult kleine oneffenheden

Vanaf € 70,20 voor 2.5 L

Detail
Arcade
 • streepverf met decoratief effect

 • ambachtelijke look met kwaststrepen

 • mat en onderhoudbaar

Vanaf € 36,75 voor 1 L

Detail

Reacties op:

Zet je bloem- en sierpot in de verf!

Jouw reactie
 • * Verplichte velden