Vuile vlekken op je geverfde muur? Zó was je ze af!

Je interieur is pas geverfd. Alles ziet er oogverblindend strak uit. Je ben apetrots op je make-over. Zalig gevoel, hé? Maar dan verschijnen die eerste vieze vlekken. Chocohandjes, lompweg gemorst of nog erger… stift. Plezant is het niet. Maar geen paniek. Je kan best wel elke muur reinigen zonder de verf aan te tasten of op te glanzen.

Hou rekening met 3 algemene regels

 • Hoe hoogstaander en kwalitatiever de verf, hoe meer ze bestand is tegen wrijven en schrobben. In dat opzicht is een degelijke, duurzame verf vaak de investering waard. Kies dus voor een afwasbare verf in kamers waar je er het meest nood aan hebt zoals de keuken of de badkamer.
 • Was vlekken meteen af. Zo voorkom je dat het vuil in de verflaag dringt.
 • Wrijf nooit droog. Gebruik altijd een vloeistof. Dit zorgt voor minder slijtage op de verflaag en de vuildeeltjes komen makkelijker los.

Enkele specifieke onderhoudstips.

   • De verfsoort bepaalt vooral hoe voorzichtig je moet zijn.
   • De aard van de vlek bepaalt de manier waarop je afwast.

We zetten even alles op een rijtje.

1. De verfsoort

Houtlakken zijn doorgaans heel bestand tegen wrijving. Zit de vlek op je muur of op het plafond? Ga dan iets voorzichtiger te werk. Want muurverven hebben niet zo'n harde verffilm (lees: uitgeharde verflaag die zich vormt na het drogen).

De verschillende verfsoorten en hoe je ze best kan reinigen:

Glanzende of matte lakverf

Gaat het om een geverfd meubel? Dan spreken we over lak- of houtverf. Die heeft doorgaans een harde, slijtvaste verflaag. Glanzende verven zijn gladder en over het algemeen beter bestand tegen vuil. Dus je wast vrijwel alles af zonder zorgen. Met een vochtige doek of een sponsje. Koos je voor matte lak? Schrob dan niet te hard en te lang op de zelfde plek. Dit kan soms glansverschillen opleveren.

Glanzende muurverf

Muren afgewerkt met hoogglans of zijdeglans kan je nog steeds vrij makkelijk reinigen. Al is de verflaag hier wel een stuk poreuzer dan bij lak. Dit wil zeggen: hard schrobben is uit den boze. Anders kan je de verffilm beschadigen. (lees: je wrijft de verflaag weg). Gebruik een vochtige doek of een spons met wat water en wrijf met weinig druk. Bij hardnekkige vlekken gebruik je beter een geschikt reinigingsmiddel zoals Formule Mc Neutral. Tip: Test vooraf uit in een klein hoekje en laat drogen om het resultaat te zien.

Matte muurverf

Opletten geblazen! Matte muurverf heeft een superstrakke look, maar heeft ook een fragiele, poreuze verffilm. Dit zorgt voor twee nadelen:

   • Het vuil dringt sneller de verflaag binnen (dus reinig meteen).
   • Je schuurt de matte bovenlaag van de verffilm heel makkelijk weg, wat zorgt voor opglanzing van de verf. Een blijvende, glimmende plek op je matte oppervlak, met andere woorden.

Dus wrijf voorzichtig, gebruik de zachte kant van een nat sponsje of doekje. En oefen niet te veel druk uit! Maak liever trage armbewegingen dan snelle polsbewegingen. Dit verhindert dat je gaat boenen op kleine oppervlakken en het ongewenst opglanzen van je muur.

verwijder een vlek op je muur met een natte spons

2. Het soort vuil

Natte vuilresten zoals koffie of confituur

Wacht niet! Laat de verffilm het vuil niet opzuigen. Want droogt het in, dan bestaat de kans dat je het nooit weer helemaal wegkrijgt. Met een vochtige spons reinig je voorzichtig de muur tot alle restjes weg zijn.

Hardnekkige droge vlekken zoals potlood of stift

Deze neem je niet zomaar weg met een spons en zijn niet makkelijk te verwijderen zonder sporen na te laten. Neem de tijd om de vlek te verwijderen. Ga niet meteen paniekerig schrobben. Gebruik sterkere reinigingsmiddelen zoals Formule Mc Neutral, White Spirit of nog sterkere solventen. Let wel op: hoe sterker het solvent, hoe meer kans dat de vlek oplost, maar ook dat je de onderliggende verf aantast. Test uit op een klein, onopvallend hoekje. Wrijf beetje bij beetje de vuildeeltjes weg. Wordt de spons vuil? Reinig dan ook tussendoor het vuil van de spons zodat je het niet verder openwrijft. Tip: met een wonderspons krijg je ook al veel vervuiling weg, maar die schuurt een heel klein laagje van je verf en dit blijft dus wel min of meer zichtbaar.

Vetplekken

Bij vet zit er maar één ding op. Ontvettingsmiddel. Formule Mc is een slimme oplossing. Het ontvet grondig en bijt niet meteen door de verffilm. Is het vet al wat in de verflaag getrokken? Dan kan white spirit eventueel nog veel rechtzetten.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Vuile vlekken op je geverfde muur? Zó was je ze af!

Jouw reactie
 • * Verplichte velden