Verfkleuren kiezen: de betekenis van een groen kleurenpalet

Verfkleuren kiezen is niet altijd gemakkelijk, want elke kleur heeft zo z'n eigen charme. Om te weten te komen of groen een kleur is die bij jou en je interieur past, zetten we de betekenis van groene kleuren even op een rijtje, zodat je perfect weet welk effect een groen kleurenpalet op je interieur &én op jezelf heeft.

De verfkleur groen

Groen is net zoals blauw een ontspannende en verzachte kleur die tegelijkertijd energie en kracht uitstraalt. Een groene verfkleur is helder en kalm, maar is evenzeer een vrolijke en evenwichtige kleur. Groen stimuleert de concentratie en wordt daarom vaak gebruikt in het bureau of in de werkkamer, maar ook in andere kamers kunnen groene verfkleuren een mooie meerwaarde voor je interieur met zich meebrengen.
 

Het psychologisch effect van groen

Groen doet meteen denken aan de natuur: gras, bossen, bloemen, fruit, groenten, weilanden, etc. hebben allemaal een groene kleur. Wie kiest voor een groene verfkleur in het interieur, brengt de natuurlijke rust dan ook heel wat dichterbij.

Omdat groen verbonden wordt aan de natuur, staat groen eveneens symbool voor gezondheid, bloei en harmonie. Groen verbetert de balans van het hart, de longen en de bloedcirculatie. Het zenuwstelsel wordt gekalmeerd en de ademhaling wordt vertraagd. Een groene verfkleur in het interieur is dan ook ideaal als ontstresser en zorgt voor comfort, ontspanning, en een blij gevoel.

Toch heeft groen evenzeer een negatief kantje. In de Middeleeuwen werd groen bijvoorbeeld beschouwd als kleur van het kwade en werd het geassocieerd met de Duivel. Vandaag wordt groen soms geassocieerd met onzekerheid en instabiliteit. Bij verschillende sporten vind je groene kleuren terug (biljarttafels, ping pong, voetbalvelden, etc.), wat ervoor zorgt dat overwinning, maar ook verlies aan groen verbonden wordt. Vreemde en onheilspellende wezens, zoals slangen en draken hebben trouwens ook vaak een groene kleur, waardoor groen tevens doet denken aan bedrog, nijd en jaloezie.

Een groen kleurenpalet in je interieur

Verfkleuren kiezen: de betekenis van een groen kleurenpalet

Groen is bovenal een aanrader in de werkkamer of het bureau, omdat groene kleuren voor rust en evenwicht zorgen als je vermoeid bent of stress hebt, en de concentratie bevordert. Maar ook in andere huiskamers, zoals bijvoorbeeld de keuken, badkamer, woonkamer of eetkamer, kan een groen kleurenpalet perfect.

Als het om decoratie gaat, hebben groene kleuren zoals munt groen en aqua groen vaak een verfrissend effect. Appelgroen en leem stimuleren dan weer een gevoel van geluk en lichtheid, terwijl donkere groene kleuren rust creëren. Ieder groen decoratie-element zal trouwens een knipoog naar de natuur met zich meebrengen.

Groene verfkleuren combineren

Als je verschillende groentinten met elkaar combineert, creëer je een harmonieus en rustgevend interieur. Hou er evenwel rekening mee dat donkere groene kleuren de ruimte kunnen vernauwen. Kies daarom eerder voor lichtgroen en gebruik donkergroen als accentkleur. Olijfgroen en limoengroen zorgen voor een warme ruimte, terwijl de meeste andere groentinten eerder een verkoelend effect hebben.

Je kan met groen ook enkele gewaagde kleurencombinaties maken door groen bijvoorbeeld te combineren met paars of hardroze: perfect om een exotisch vakantiegevoel in huis te brengen. Wil je het rustiger houden, kan je diep groen combineren met een off white kleur of met zacht roze. Ook combinaties van zacht groen, terracotta, grijs en wit werken perfect. Denk er ook aan dat groen ideaal bij natuurlijke materialen, zoals hout, past.

Reacties op:

Verfkleuren kiezen: de betekenis van een groen kleurenpalet

Jouw reactie
  • * Verplichte velden