Upcycling: niet zomaar een trend!

Iedereen heeft er al van gehoord: upcycling. Het is tegelijk upgraden en recycling. Zelf een oud meubelstuk opknappen, zodat het er helemaal uniek uitziet. Heb jij ook zo’n kringwinkelvondst of een (ouder) houten meubel om te renoveren of te pimpen? Deze 3 make-over technieken helpen je goed op weg.

Uit het goede hout gesneden?

Upcycling: niet zomaar een trend - houten meubel - 1

Voor we een techniek aanbevelen, bekijken we eerst uit welk hout het meubel is gemaakt en in welke staat het zich bevindt. Heel belangrijk is om ook even stil te staan bij welke look je zelf voor ogen hebt. Kies je voor een dekkende verf of heb je toch liever een gepatineerd effect? Of misschien wil je je wel helemaal laten gaan met krijtverf op je kringwinkelvondst. Het kan allemaal!

De keuze van techniek hangt ook af van hoeveel werk je er zelf in wilt steken. Kies je voor olie als afwerking, dan moet eerst alle verf van het oppervlak. De streepverftechniek is een aanrader wanneer je helemaal geen zin hebt om hardnekkige verflagen te verwijderen. Met deze 2 eenvoudige technieken kan iedereen stapsgewijs aan de slag.

 

Upcyclen met de doorschuurtechniek en kalkverf

Upcycling: niet zomaar een trend - houten meubel - doorschuurtechniek

 1. Verwijder de niet te schilderen delen of plak ze af met afplaktape.

 2. Ontvet het meubel met Formule MC Neutral en spoel na met water.

 3. Schuur de aanwezige kleur- of vernislagen op met schuurpapier (korrel 180) en ontstof met bijvoorbeeld een afstuifborstel.

 4. Plak het bovenste blad af met afplaktape en afdekplastiek.

 5. Breng Elastoprim Hydro als grondlaag aan met een kwast aangepast voor watergedragen lakverf en laat drogen. Schilder het blad niet mee!

 6. Schuur de verf lichtjes door op de lijstjes en gedeeltes die uitsteken met schuurpapier (korrel 220).

 7. Ontstof en breng de tweede laag aan. Verwijder de tape en laat drogen.

 8. Plak het meubel zodanig af, dat je het bovenblad nu kunt schilderen met een krasvaste lak zoals Persisto Satin Hydro.

 9. Laat drogen en schuur lichtjes op.

 10. Ontstof opnieuw en breng de tweede laag aan op het bovenblad. Verwijder de tape en laat drogen.

Bekijk deze techniek op onze video.

Verven met de streepverftechniek

 1. Ontvet het meubel met Formule MC Neutral en spoel na met water. Maak droog met een vod en schuur de aanwezige kleur- of vernislagen op met schuurpapier (korrel 180). Ontstof met een afstuifborstel.
 2. Breng een grondlaag Omniprim aan met een borstel of rol en laat drogen.
 3. Schuur goed op en ontstof grondig.
 4. Breng een laag Arcade streepverf aan met een platte borstel en/of rol. Voor een nog meer uitgesproken streepeffect, behandel dit met een Tampico borstel (verkrijgbaar in jouw colora-winkel) terwijl de verf nog nat is.
 5. Werk af met Colorfinish (verkrijgbaar in jouw colora-winkel): in de richting van de borstelstrepen voor een schaduweffect of in tegenovergestelde richting voor een textieleffect.

Bekijk deze techniek op onze video.

Pimp een meubel met streepverf

 

Meer knappe upcycling ideeën vind je op onze inspiratiepagina. Of check de inspirerende ‘upcycling’ map op de .

Heb je nog vragen over het upcyclen van jouw meubeltjes? colora is vastberaden je te helpen bij deze duurzame trend om oude meubels op te knappen en weer te laten stralen. Lukt je creatie niet van de eerste keer? Spring dan even binnen in je dichtstbijzijnde colora winkel. De colora coach helpt je graag verder. 

Deze producten heb je nodig om te slagen

Arcade
 • streepverf met decoratief effect

 • ambachtelijke look met kwaststrepen

 • mat en onderhoudbaar

Vanaf € 40,90 voor 1 L

Detail

Reacties op:

Upcycling: niet zomaar een trend!

Jouw reactie
 • * Verplichte velden