Je tuinhuis beitsen: DIY!

Zon, wind, regen, vrieskou, sneeuw … een tuinhuis krijgt wel wat te verduren. Je tuinhuis beitsen is een goede en vrij makkelijke manier om het te beschermen en langdurig mooi te houden. We maken je graag wegwijs in de keuzemogelijkheden binnen het beitsen en hoe je deze klus optimaal klaart. 

Hout dat buiten staat is onderhevig aan heel veel verschillende weersomstandigheden. Onder invloed van zon en regen verweert het hout en - afhankelijk van het gebruikte hout - zal het na verloop van tijd rotten.

Houtsoorten en -klassen

Er is een groot verschil in houtkwaliteit! Naaldhout (zoals bv. grenen) zal sneller rotten dan hardhout (zoals bv. teak of afzelia). Hout wordt daarom onderverdeeld in duurzaamheidsklassen. Hoe lager de klasse, hoe minder de weerstand tegen houtrot.

Wees je dus bewust van de houtkeuze voor je tuinhuis en zorg voor een aangepaste behandeling zoals beitsen. Je brengt een transparante of dekkende laag aan om de houtvezels te beschermen en het oppervlak een mooie look te geven. In vergelijking met gewone verf is een beits dunner waardoor het wat dieper in het hout dringt.

Tuinhuis beitsen: de producten

Tuinhuis beitsen

Tuinhuizen zijn vaak gemaakt van ‘sterk werkend’ hout (zoals naaldhout). Dit is heel gevoelig voor uitzetten of krimpen waardoor je openingen en barsten in de lengte van het hout kan krijgen. Een juiste behandeling is hier dan ook noodzakelijk.

Er bestaan niet-filmvormende en filmvormende beitsen. Niet-filmvormende beitsen zijn heel dun en dringen in het hout zonder er echt bovenop te liggen. Ze vormen dus geen ‘film’ bovenop het hout. Doordat ze geen film vormen, gaan ze ook niet afbladderen, maar ze vereisen wel regelmatig onderhoud.

Beitssoorten die geschikt zijn voor buiten hebben meestal een vochtregulerende werking en bieden vaak uv-bescherming. Om het je makkelijk te maken, sommen we een paar van onze beitsen voor je op.

 • Woodoil Classic: niet-filmvormende beits om je tuinhuishout op te frissen en te kleuren. Deze olie verwerk je supersnel op vooraf schoongemaakt tuinhout en is verkrijgbaar in tal van kleuren.Het behoudt mooi de houtstructuur en -tekening en geeft een egale kleuring.

 • Woodcolor Classic: filmvormende beits die een dekkend kleurresultaat geeft en waarbij de houtstructuur zichtbaar blijft. Makkelijk aan te brengen en verkrijgbaar in alle kleuren. Zorgt voor een uitstekende bescherming van je tuinhuis.

 • Woodmask Sealer: een nieuwe water- en olieafstotend impregnatiemiddel dat het water tegenhoudt (hydrofuge). Hij laat het water niet indringen en je houtkleur blijft langer behouden. Op lange termijn krijg je een lichte vergrijzing, die heel naturel is.

Je tuinhuis beitsen in 1-2-3

Met een 1-pot-systeem is je tuinhuis beitsen in principe vrij gemakkelijk: breng gewoon 2 of 3 lagen aan van hetzelfde product en gebruik een platte borstel om nog sneller te werken. Je hebt dus geen aparte primer nodig.

Enkele aandachtspunten ter voorbereiding…

 • Behandel groenaanslag of eventuele schimmels vooraf zorgvuldig met verdund bleekwater. Laat het enkele uren inwerken en reinig dan grondig met water. Laat goed uitdrogen alvorens verder te werken. Sla je deze stap over dan loop je het risico dat de schimmels blijven leven onder de beits en dat ze na verloop van tijd terug naar boven komen.

 • Schuur bij oud hout – dat al vergrijsd en verweerd is – eerst het verweerde weg. Bewerk het verder met schuurpapier, zodat je een stabiele ondergrond bekomt en je de natuurlijke bruine kleur van het hout terug ziet.

 • Zorg ervoor dat het hout door en door droog is vooraleer te beitsen. Je doet dit dus best na een droge periode.

 • hout
 • behandeling met bleekwater
 • schuren hout

Houd rekening met de laagdikte van het systeem:

 • Niet-filmvormende beitsen verwerken snel en vergen weinig voorbereiding, maar je moet ze wel regelmatig onderhouden.

 • Filmvormende beitsen (zoals Woodcolor Classic) vragen een beter voorbereide ondergrond. Door de hogere laagdikte van de beits wordt het hout beter beschermd waardoor er minder onderhoudsbeurten nodig zijn dan bij niet-filmvormende producten.

Toch zijn er ook valkuilen

Water is de grootste vijand voor beits op hout. Zie je openstaande openingen in het hout waar water in kan sijpelen, dek deze dan grondig af.

Gewone silicone (bv. aan de ramen van je tuinhuis) is niet overschilderbaar. Verwijder de silicone en vervang deze door MS-polymeer kit die goed hecht en toch overschilderbaar is, of breng de silicone aan na het schilderen. Zo bekom je een mooi afgewerkt resultaat, tot in de puntjes.

 

Klaar om je tuinhuis te beitsen? Of heb je toch nog een aantal vragen? Kom langs in je dichtstbijzijnde colora winkel voor meer advies. 

Deze producten heb je nodig om te slagen

Woodmask Sealer
 • impregneermiddel voor onbehandeld hout buiten

 • zorgt voor lichte en egale vergrijzing

 • solventgedragen

Vanaf € 44,32 voor 1 L

Detail
Woodoil Classic
 • halftransparante, gekleurde olie voor hout buiten
 • beschermt tegen verwering en vergrijzing
 • solventgedragen

Vanaf € 12,48 voor 0.5 L

Detail
Woodcolor Classic
 • halfglanzende dekkende beits voor hout buiten

 • éénpotsysteem met goede elasticiteit
 • solventgedragen

Vanaf € 26,22 voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Je tuinhuis beitsen: DIY!

Jouw reactie
 • * Verplichte velden