Soorten vliesbehang: ontdek de verschillen!

Vliesbehang bestaat in vele soorten en maten. Je gebruikt het voor decoratieve doeleinden, want je wilt van elke ruimte toch een plekje maken waar je je goed kan voelen. Maar een vliesbehang kan ook een functioneel doel hebben: het beschermen van je wanden, verdoezelen van oneffenheden en overbruggen van scheurtjes. Afhankelijk van de situatie is het ene vlies al geschikter dan het andere. De experts in onze winkels geven er je graag persoonlijke info over. We onderscheiden alvast volgende drie soorten vliesbehang.

Effen vliesbehang

Soorten vliesbehang:ontdek de verschillen!

Deze soort vliesbehang is effen en glad en heeft geen structuur. Het is een neutraal vlies dat quasi overal kan toegepast worden en in gelijk welke kleur kan  overschilderd worden. Ben je de kleur beu, dan schilder je er simpelweg een andere kleur over. Omdat effen vliezen zelden worden verwijderd, wordt een sterke lijm gebruikt: BOSS Universele Wandlijm die verkrijgbaar is bij colora.

Effen vliesbehang bestaat in stevige (maar iets stuggere) varianten of soepele, makkelijk verwerkbare versies. Welke van deze soorten vliesbehang het beste passen bij de ondergrond die je wenst te behangen, kom je te weten in overleg met onze experts.

Soorten vliesbehang:ontdek de verschillen!

Ook magneetvlies valt onder de effen vliezen. Hiermee sla je 2 vliegen in één klap: een effen mooi vliesbehang dat ook nog ’s als magnetische wand kan worden gebruikt.

Daarnaast bestaat er ook een isolerende variant, Klimatec, die zowel thermische als akoestische kwaliteiten heeft.

Gestructureerd vliesbehang

Ook gestructureerd vliesbehang kan je, net zoals effen vliesbehang, overschilderen. Het verschil? Deze soorten vliesbehang hebben een patroon en reliëf. Geschilderd lijken ze op gewoon behangpapier, maar ze hebben alle voordelen die vliesbehang biedt. Arte bijvoorbeeld heeft met Patent tientallen soorten dessins in haar aanbod.

Soorten vliesbehang:ontdek de verschillen!

Gestructureerd vliesbehang met een laagje verf ziet er net zo uit als gewoon behangpapier

Decoratief vliesbehang

Decoratief behang kennen we al heel lang. Het heeft een specifiek motief en is al gekleurd op de rol, waardoor je niet meer hoeft te overschilderen.  Door de komst van vlies is men het klassieke behangpapier meer en meer gaan vervangen door vliesbehang.

In tegenstelling tot effen vliesbehang wil je echter vaker veranderen van dessin, en daarom moet decoratief vliesbehang makkelijk(er) kunnen worden verwijderd. Daarom wordt dit soort vliesbehang niet met BOSS Universele Wandlijm aangebracht, maar met BOSS Behanglijm, een minder hard klevend product dat bovendien perfect transparant uitdroogt en geen witte lijmresten op het behang achterlaat.

Tegenwoordig wordt decoratief vliesbehang steeds vaker gebruikt als accent in een interieur. Drie muren worden dan bijvoorbeeld met een effen vlies behangen en geschilderd, de vierde muur krijgt een decoratief motiefje met behang.

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang is een buitenbeentje in deze reeks met soorten vliesbehang. Het wordt meestal om dezelfde redenen gebruikt als vliesbehang, maar het is samengesteld, zoals de naam al doet vermoeden, uit glasvezels. Het heeft een typische ruitjesstructuur van Tasso die iedereen wel kent. Glasvezelbehang wordt eveneens aangebracht met BOSS Universele Wandlijm, en dient ook best overschilderd te worden. Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor effen vliesbehang, ten nadele van deze oneffen glasweefsels.

Soorten vliesbehang:ontdek de verschillen!

Glasvezelbehang heeft een typische ruitjesstructuur

Te weten gekomen welk soort vliesbehang er het beste bij jouw woning past? Bekijk dan zeker deze blogpost over hoe je het vliesbehang moet aanbrengen. Onderaan het artikel staan heel wat handige vragen van jullie, met duidelijke antwoorden van onze experts.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Soorten vliesbehang: ontdek de verschillen!

Sarah

Beste, we hebben onze plafond vernieuwd met gyproc. Bestaat er een effen renovlies dat we over deze gyproc kunnen kleven? Mijn bedoeling zou zijn om de banden (voegnaden) op die manier meer te camoufleren? Dank voor uw reactie! Mvg Sarah

Maaike van colora

Dag Sarah

Met een effen vlies kan men geen slecht geplamuurde gyproc goed krijgen. Enkel kleine putjes of fijne scheurtjes kan men overbruggen met een effen vlies. De gyproc zal extra uitgeplamuurd moeten worden.

Ga zeker eens langs bij een colora winkel in je buurt voor meer advies.


het overzicht van onze winkels.


Groetjes
Maaike van colora

dirk

Hoi onze living was behangen met een glasvlies met visgraat motief. Nu is er wat verbouwd en is van 1 muur het behang verwijderd. De muur is ok niet super vlak meer gaat dit behang dit verbergen of moet alles eerst terug heel strak zijn?

Maaike van color

Beste Dirk,

Als ik het goed begrijp wil je op de muur waar het behang verwijderd is terug een vlies kleven ?
Hou er rekening mee dat een vlies altijd de ondergrond volgt. Het is dus mogelijk dat eventuele oneffenheden in de ondergrond nog zichtbaar zullen zijn na het kleven van een nieuw vlies. De ondergrond wordt dus best op voorhand zo effen mogelijk gemaakt (uitplamuren is dus aan te raden).

Indien je graag nog meer info wenst, kun je ook altijd bij jouw colora-winkel terecht. Hierbij vind je het overzicht van onze winkelsAnthoni van craenenbroeck

Beste,

Momenteel is onze gang behangen met glasvezelbehang maar door de loop der jaren zijn er door het plaatsen van schabben en het onvoorzichtig wandelen met groot materiaal gaatjes en en krassen ontstaan, kunnen wij hierover behangen met effen vliesbehang? Blijft de kenmerkende ruitstructuur dan zichtbaar of verdwijnt deze ook?( we hebben de muren liefst effen)

Mvg anthoni

Meli van colora

Dag Anthoni,
Gewoon vliesbehang zal altijd min of meer de structuur van de ondergrond volgen, dus het is mogelijk dat de oude structuur dan nog steeds zichtbaar blijft. Met een zwaarder renovatievlies (bv. Variovlies R 300) kan men wel de structuur wegwerken. Dit vlies is dikker en heeft een vilten achterkant. Je kan dit vlies best kleven met Erfurt SR 2-lijm. Veel succes!

Els Boucneau

Wij wensen onze living van effen vliesbehang te voorzien. Er moeten ook nog ingemaakte kasten en een hangkast geplaatst worden. Behangen wij beter voor of na het plaatsen van de kasten?

Meli van colora

Dag Els,
Dit doe je best voordat je de kasten plaatst. Indien je na een tijdje toch beslist om de hangkast te verplaatsen, kan dit nog.
Groetjes

Els

Moet je eerst een primer gebruiken alvorens je het glasvezelbehang hangt? Of eerst het glasvezelbehang en dan de primer?
Alvast bedankt voor de reactie!

Meli van colora

Het gebeurt dat de vakman of jijzelf als particulier een absorptieneutraliserende grondlaag plaatst om ervoor te zorgen dat de lijmlaag nadien langer nat blijft en men bijgevolg het vlies makkelijk kan positioneren,… De lijm pakt dus minder snel aan. Dit kan doorgaans al met een verdunde laag Hydrofix of Ardex P52, Isolprimer,…enz.
Uiteraard zal het ook noodzakelijk zijn om het absorberende glasvezelbehang te gronden en de absorptie ook hiervan te neutrailseren. Dit kan geschieden door middel van een reeds kleurende grondlaag Optiprim of Topprim, goed vol ingezet.
Indien je graag nog meer info wenst, kun je ook altijd bij jouw colora-winkel terecht. Hierbij vind je het overzicht van onze winkels

Sonja

Kan je ook een plafond behangen met vlies behang?

Ingrid van colora

Beste Sonja,
Ja dat kan. Vliesbehang bestaat in vele soorten. Afhankelijk van de situatie is het ene vlies al geschikter dan het andere. Ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt voor gratis advies.
Succes.

Chris

Beste,
Kan je vliesbehang terug van de muur afhalen?

Ingrid van colora

Beste Chris,
Ja, normaalgezien kan je de bovenlaag van het vliesbehang afstrippen.
Succes.

Annelies T

Beste
Welk soort behang is het best om scheuren in de muur weg te steken?

Met vriendelijke groeten
Annelies

Ingrid van colora

Beste Annelies,
Indien het om fijne haarscheurtjes gaat kan men die wel overbruggen met Optivlies
Indien het echter om bewegende bouwbarsten gaat, dan kan het zijn dat een gewoon overschilderbaar vlies op termijn ook zal scheuren. Met een vlies kun je een volledige bouw niet tegenhouden.
Optivlies heeft een gewicht van 150 gr/m2. Er bestaan ook zwaardere vliezen, bv. Erfurt Renovatievlies R300 om grotere scheuren te overbruggen, maar zelfs daarmee kan het zijn dat er toch nog scheuren zullen terugkomen.
Neem enkele foto’s en ga voor gratis advies eens langs bij een colora winkel in jou buurt.
Succes

Luc

Hallo,
Onze muren zijn geschilderd, nu willen we een muur behangen met vliesbehang met een motief, kunnen we dat direct op de geschilderde muur kleven om moeten we de muur eerst bewerken? (afwrijven,primer...)
Bestaat er speciaal vliesbehang om op de schouw te plakken of is alle vliesbehang bestand tegen de warmte van de schouw?


-----------------------------

Dag Luc

Op een kwalitatieve verf die goed hecht op de ondergrond kan je rechtstreeks lijmen en vlies kleven. De hechting moet je controleren via de 'hechtingstest': neem een stukje afplaktape, kleef deze op de geschilderde muur en trek het er weer van af. Hangen er restanten verf aan de afplaktape, dan moet je de slechte laag eerst opschuren voor je lijmt en vlies kleeft.

Wat betreft de warmte: Een schouwmantel mag bij gebruik sowieso niet zeer warm worden. Als je je hand overal enkele seconden kan ophouden, dan kan je probleemloos vlies kleven en schilderen. Indien dit niet zo is, is de mantel in feite niet correct geïsoleerd en moet dit eerst aangepakt worden alvorens verder af te werken met vlies of zelfs met verf.

Voor meer gericht advies kan je altijd in de colora bij jouw in de buurt terecht. Zij helpen ook heel graag verder! Je kan hier een winkel in jouw buurt opzoeken.

Kleurrijke groetjes
Feebe van colora

Liesbeth

Wij willen met vlies behangen maar twijfelen tussen effen if met structuur. Klopt het dat je bij effen vlies gemakkelijker de naden ziet?
Beste Liesbeth,
Bij beide vliezen kunnen naden zichtbaar zijn. Wat kan helpen is om te kiezen voor een meer matte afwerking ipv van een afwerking met glans. Ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt, daar krijg je gratis tips en advies over welk vlies kiezen en correct kleven. Succes, Ingrid.


Jouw reactie
  • * Verplichte velden