Waarom primer kopen?

Dat primer een belangrijke rol speelt bij het schilderen, dat weten we allemaal. Maar waarom is dat zo? En wat zijn de gevaren en gevolgen als je het toch zou nalaten een primer te gebruiken, om welke reden dan ook. Je verneemt hier waarom je zeker primer als grondverf moet gebruiken.

Primer is in principe zoiets als een ‘levensverzekering’ wanneer het om schilderwerken gaat. Het is een investering die er voor zorgt dat je op een stabiele ondergrond je verfwerkzaamheden verder kunt zetten. Zonder primer als grondverf zal je zelden het kwalitatieve en duurzame resultaat bekomen dat je beoogt.

De perceptie bestaat dat primer een fabeltje zou zijn, omdat die vaak transparant is en je dus niets zíet veranderen. Maar dit is zeker niet het geval. Afhankelijk van je ondergrond en de toestand waarin die ondergrond zich bevindt, kies je een aangepaste primer.

Waarom primer kopen weet je dus al, maar welke soort primer is dan de volgende vraag. Primers kunnen verschillende functies hebben en naargelang de functie bestaan er verschillende types.

Fixatieprimers

Stof is een grote vijand wanneer je gaat schilderen. Het kan zijn dat je ondergrond poederig is. Als je er met je hand over wrijft, dan korrelt de steen of de verf wat af. In zo’n geval is primer belangrijk om de ondergrond vast te zetten, te fixeren, zodat je te behandelen oppervlak stabiel en stofvrij is om over te schilderen.

De primer moet voldoende in de ondergrond dringen, zodat het oppervlak diep genoeg gefixeerd kan worden. De meeste fixatieprimers zijn transparant zodat ze veel dieper in de ondergrond kunnen dringen. Met Epofix of Hydrofix zit je wat fixatie betreft in elk geval goed.

Isolatieprimers

Een isolatieprimer komt voor het merendeel van de toepassingen in aanmerking. De primer vermijdt een ongelijkmatige inzuiging van de verf en zorgt ervoor dat bepaalde vlekken zoals vochtvlekken of nicotinevlekken niet kunnen ‘doorbloeden’. Gebruik je in dergelijke gevallen geen isolatieprimer, dan zullen die vlekken zichtbaar worden in de eindlaag.

Dit type primer dringt iets minder in de ondergrond, maar ligt er meer bovenop en vormt dus een goeie basis om op verder te werken. Met Bossprim bekom je een mooie verdeling van de verf zonder glansverschillen.

Hechtingsprimers

Zoals de naam het laat vermoeden, is een hechtingsprimer uiterst geschikt om op heel gladde ondergronden een goede hechting te bekomen als voorbereiding op je schilderwerkzaamheden. Voor gladde keuken- of badkamerkasten raden we daarom Omniprim Extreme aan als hechtingsprimer.

Eigenwijs, of toch maar beter gewoon wijs

waarom primer

Naast hechtings- en duurzaamheidsproblemen riskeer je volgende visuele aspecten wanneer je geen primer gebruikt:

 • matte plekken (waar er meer of minder verf is ingetrokken);

 • glansverschillen;

 • lasvorming of rolbanen (waarbij je de overlappingen van je rol in de muur ziet staan;

 • afbladderen (bij buitentoepassingen).

Wist je dat je tegenwoordig ook je primer kan laten aankleuren naar het kleur van je eindlaag? In de meeste gevallen volstaat dan 1 afwerkingslaag en spaar je zo een laag uit. Dat scheelt in hoeveelheid verf, tijd én werk.

 

Nog vragen over primers of toch nog niet helemaal overtuigd waarom je primer zou kopen? Kom langs in je dichtstbijzijnde winkel. De colora coach geeft je graag nog verdere argumenten, helpt je om de juiste grondverf te kiezen en helpt al jouw primerperikelen uit de wereld.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Epofix
 • fixerende grondlaag

 • verpoederde, poreuze of vochtige ondergrond

 • watergedragen

Vanaf € 15,19 voor 0.25 L

Detail
Bossprim
 • standaard primer

 • voor binnenmuren en plafonds

 • Zekerheid op een egaal eindresultaat.

Vanaf € 22,14 voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Waarom primer kopen?

Jouw reactie
 • * Verplichte velden