Oude verf verwijderen: hoe ga je te werk?

Oude verf verwijderen is geen sinecure. Zeker oppervlaktes met verschillende lagen vernis of meerdere lagen verf kunnen een probleem vormen, want dan volstaat het opschuren van het oppervlak vaak niet meer. De beste oplossing is dan om te werken met een afbijtmiddel.

Welk afbijtmiddel gebruiken?

 • Wil je meerdere lagen in één keer losweken, dan is Paint’Off Classic de beste optie. Het is een krachtige verfverwijderaar geschikt voor bijna alle oppervlakten. Dat vraagt een langere inwerktijd, maar maakt het werk minder arbeidsintensief.
 • Zoek je een afbijtmiddel dat zeer snel inwerkt? Gebruik dan Paint'Off Instant. Ideaal voor het snel behandelen van kleine oppervlakken waarbij slechts één laag per handeling kan worden losgeweekt.

Beide afbijtmiddelen hebben ook nog de volgende troeven om oude verf te verwijderen:

 • Ze kunnen toegepast worden op diverse ondergronden. Gebruik Paint’Off Instant niet op gevels.
 • Afwasbaar met water.
 • Hoog standvermogen.
 • Vrij van methyleenchloride.

Oude verf verwijderen: Aan de slag!

Dit heb je nodig:

Zo ga je te werk:

 • Bescherm je huid en ogen met speciale kledij, rubberen handschoenen en een veiligheidsbril. Afbijtmiddelen zijn – de naam doet het al vermoeden – agressieve goedjes.

Oude verf verwijderen: hoe ga je te werk?

 • Breng met de kwast een dikke laag van het product aan op het te behandelen oppervlak. Reken op 0,3 tot 1 liter per m².

Oude verf verwijderen: hoe ga je te werk? 

 • Laat het product inwerken
  De inwerktijd is afhankelijk van het product – Paint’Off Classic heeft meer tijd nodig – en de ondergrond. De wachttijd kan variëren van een halfuur tot 24 uur.

Oude verf verwijderen: hoe ga je te werk? 

 • Hou het afbijtmiddel nat. Droogt het oppervlak toch op, leg dan onmiddellijk een nieuwe laag Paint’Off Classic of Paint’Off Instant op die delen.
  TIP: Dek het afbijtmiddel af met plastic.

Oude verf verwijderen: hoe ga je te werk? 

 • Verwijder de verflagen met een afsteekmes. Voor moeilijke plekjes kan je een verfkrabber, een harde verfkwast of staalwol gebruiken.
  Herhaal de behandeling als niet alle verflagen aangetast zijn.

Oude verf verwijderen: hoe ga je te werk? 

 • Reinig het oppervlak met water.
  Houten oppervlakken spoel je best af met White Spirit. Door water zwelt de houtvezel aan. Laat het hout drogen en geef het nog een grondige schuurbeurt.

Oude verf verwijderen: hoe ga je te werk? 

 • Vang de restjes verf, water en White Spirit op in een emmer en breng dit, samen met de vodden en het afdekzeil, naar het containerpark.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Oude verf verwijderen: hoe ga je te werk?

Daniel Viaene

Ik heb een binnenmuur die ik wil schilderen met Bolatex. De oude verf van deze muur peelt af als ik die wil schilderen. De oude verf zal er dus af moeten, zijn daar producten voor om dit snel te doen? De oude verf is ook waterverf.

Dag Viaene,

Helaas is de enige oplossing om de oude verf af te halen met een steekmes. De verf afbijten met afbijtmiddelen (decapant) wordt op binnenmuren niet gedaan.

Groeten,
Laura van colora

Claes Els

Beste, ik heb vorig jaar met een kastje te schilderen verf vlekken gelaakt op mijn buiten terras meubels. Ik denk dat ze van plastiek zijn? Hoe kan ik deze verf het best verwijderen?
Alvast bedankt.
Mvg

Laura van colora

Dag Els,

Verfvlekken verwijder je best onmiddellijk, nog vóór de verf droog is. Eens de verf is opgedroogd, wordt het moeilijker.
Wanneer de verf niet goed hecht aan de ondergrond zou je de verf wel nog moeten kunnen verwijderen, ondanks dat deze al opgedroogd is. Is de hechting wel goed, dan moet je voor het verwijderen van vlekken gebruik maken van een oplosmiddel (of afbijtmiddel). Een andere oplossing is om het oppervlak te schuren als de ondergrond het toelaat. Schuren is uitgesloten op plastic omdat dit krassen zal maken. Werken met een oplosmiddel kan er ook voor zorgen dat de plastic wordt aangetast. Probeer eerst even een klein testje met oplosmiddel op je tuinmeubel (op een wat verhulde plaats) om te zien of het wordt aangetast.

Hopelijk lukt het je nog om de verf eruit te krijgen.

Groeten,
Laura van colora

Femkepieters

Beste, hebben oude lockers aluminium, gekocht en willen de oude verf hieraf doen. Hoe gaan we best te werk? Of wordt dit gewoon overspoten. Mvg Femke

Meli van colora

Dag Femke,
in principe is het niet noodzakelijk om de oude verflagen volledig te verwijderen, tenzij de verf in heel slechte staat is (afpellen of beschadigd). Je kan deze dan best eerst grondig ontvetten met Formule Mc en een Scotchbrite-sponsje). Daarna matteer je deze met schuurpapier korrel 180. Dan plaats je een grondlaag Omniprim Extreme plaatsen en kan je deze afwerken met een lak, bv. Persisto Satin Hydro (watergedragen krasvaste lak) of Premium Satin XS (solventgedragen, nog krasvaster). Veel succes!

Sven

Beste ze zijn mijn muren in fegang komen schilderen met water gedragen verf hebben ze op de omlijstingen van de deuren geschilderde en de deuren zijn in oude lak verf hoe verwijder ik de waterdrager verf ?

Meli van colora

Dag Sven. Watergedragen verven kan men onmiddellijk verwijderen met water of, als de verf al opgedroogd is, met methanol. Aangezien je de watergedragen verf op een ander geschilderd oppervlak is (je gelakte deur), dan zal ook die verf aangetast worden. Je kan dus de verf verwijderen maar je verwijdert ook de onderliggende lak. In hoeverre die lak aangetast wordt, hangt af van het type lak. Als die ook watergedragen is, lost die mee op. Wanneer deze echter op solventbasis is, kan je misschien een matte vlek zien. Conclusie: je kan de verspatten waarschijnlijk niet verwijderen zonder blijvende schade. Probeer toch eens met methanol. Zoniet moet je de verfspatten wegschuren en de deur herlakken.
Groeten, Meli van colora

De Guchtenaere Patrick

produkt om rode geverfde sabbe vloer in de garage de verwijderen om dan een vloer op de lijmen

Meli van colora

Beste Patrick,
Ik neem aan dat je een verfafbijter zoekt om de vloerverf te verwijderen? Hiervoor kun je best eens een kleine oppervlakte testen met Paint Off Classic om de haalbaarheid in te kunnen schatten. Sommige verven zijn moeilijk chemisch te verwijderen. Hiervoor is een diamantschuurmachine (mechanisch) dan de beste optie.
Veel succes! Kleurrijke groeten, Meli van colora

christine

Ik heb witte verfresten op een acyl douchetub, hoe kan ik deze verwijderen zonder de douchetub te beschadigen aub ? dank u

Ingrid van colora

Hallo Christine,
Dit kan je doen met een harde kunststoffen spatel. (bv. ijskrabber uit kunststof). Wel voorzichtig en mooi vlak houden. Hiermee zal je het minst kans hebben om schade aan de bak te veroorzaken.
Solventen en oplosmiddelen dienen zeker getest te worden, White Spirit en een doekje lijken me mogelijk maar best te testen op een hoekje.
Succes

koen

ik heb een plafond waar de verf begint los te komen hoe krijg ik best alle verf van da plafond

Ingrid van colora

Beste Koen,
Gemakkelijk zal het sowieso niet zijn, maar afsteken en schuren zijn de enige opties. Nadien wat bijplamuren indien nodig. Een vlies hangen kan nadien het geheel wat meer bijeenhouden.
Voor bijkomend gratis advies neem je best enkele foto’s en ga eens langs bij een colora winkel in jou buurt.
Succes.

Els

Wij hebben een bakstenen binnenmuur. Deze is wit geschilderd maar bladert af, ook zit er onder de verflaag nog 2 verschillende soorten lagen (iets kalkachtig vermoeden we) Graag willen we het volledig witte weg zodanig dat het een industriële look krijgt. Is deze methode geschikt voor een bakstenen muur? (we willen zeker en vast de baksteen en voegen niet beschadigen)

colora


Beste Els,
Welke methode bedoel je ?
Misschien best enkele foto's nemen en eens langsgaan bij een colora winkel in jouw buurt. Daar kunnen ze je adviseren over hoe je het best te werk gaat.
Vriendelijke groeten,
Ingrid


van hecke ludwig

probeer dit schoon te maken met staalwol en sililoson thinner als je juist het afbeet product verwijdert hebt,dit moet je doen en niks anders!
dan pas heb je een proper resutaat.

daniel

ik weet wel hoe dat moet ben schilder geweest maar het probleem zit hem dat het niet echt hout is maar een kartonnen plaat. ik kan die niet opnieuw verven wat de oude verf kun je er zo af trekken gelijk het papier is. maar sommige niet. dus nu de vraag wat te doen
Beste Daniel,
Je kan het maar weken met warm/ lauw water. Eventueel Paint’off instant gebruiken.
Lukt het niet, helaas dan best kartonnen plaat vervangen. Voor verder advies kan je altijd terecht bij een colora winkel in jou buurt. Succes, Ingrid.

Jouw reactie
 • * Verplichte velden