Moet je je muren en plafond afwassen voor je ze herschildert?

Het is een vraag die onze uitbaters vaak krijgen voorgeschoteld. Moet je je muren en plafond afwassen voor je ze herschildert? Ammoniak is een vaak gebruikt middel om muren en plafonds onder handen te nemen. Er bestaan echter minder schadelijke alternatieven, die even krachtig zijn.

Kan je je muren of plafond afwassen? Dat kan je gemakkelijk achterhalen! We maken een onderscheid tussen matte poreuze verven en niet-poreuze verven (meestal halfmat of zijdeglanzend).

Matte poreuze verf

Maak je muur nat met een spons. Trekt het water onmiddellijk in de muur en laat ze een verkleurde vlek achter, dan heb je te maken met een poreuze verf. Deze muren afwassen heeft geen zin, het doet zelfs meer kwaad dan goed. Je wrijft namelijk het vuil diep in de poriën in plaats van het te verwijderen. Indien het een verf van slechte kwaliteit is, kan ze zelfs loskomen bij het afwassen.  Beter is om de vervuiling te isoleren, wat kan met een laag Topprim of Optiprim.  Hardnekkige vervuiling zoals roet of uitgedroogde vochtplekken isoleer je beter met Bisol of Epomur.

Een je je muren hebt behandeld tegen het vuil, kan je afwerken met een eindlaag naar keuze. In leefruimtes kan je gaan voor Topmat, in vochtige ruimtes – denk maar aan de badkamer – opteer je beter Bolatex.

Zijdeglanzende of halfmatte verf

Is je muur of plafond halfmat of zijdeglanzend, dan is ze niet-poreus. In dit geval moet je eerst je muren of plafond afwassen met Formule MC Neutral. Dit product is even effectief als het populaire ammoniak, maar is veel minder schadelijk. We raden zo veel mogelijk af om ammoniak te gebruiken. Doe je het toch, vergeet dan niet de kamer voldoende te luchten. Spoel achteraf de muur altijd grondig af met proper water en laat gedurende een paar dagen drogen. Sommige plafonds en muren werden vroeger geschilderd met een hoogglanslak. In dat geval maak je na het spoelen met proper water het oppervlak droog en schuur je het grondig op. Ontstof de muur of het plafond daarna met een vochtige doek.

Na deze voorbereidingen, kan het echte werk beginnen en plaats je grond- en eindlagen naar keuze.

Gehecht aan je muur

Naast de poreusheid van de verf, moet je je er ook van verzekeren dat de verflaag voldoende hecht aan de muur. Dat test je gemakkelijk met een stukje goed klevende tape. Ook de verpoedering van de verf speelt een rol. Maak je vinger nat en wrijf stevig over de verf. Geeft de kleur van de verf af op je vinger, dan is de verf verpoederd.

In beide gevallen ga je best langs in een colora-winkel, waar experts je zullen bijstaan en uitleggen hoe je je muren in een nieuw kleurtje kan steken zonder problemen.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Topmat-20 more
Topmat
 • ideaal voor plafonds

 • effen strak resultaat

€ 17,56

Vanaf € 15,80 voor 0.5 L

Detail
Formule Mc Neutral-20 more
Formule Mc Neutral

ontvetter geschilderde oppervlakken

€ 4,11

Vanaf € 3,70

Detail
Topprim-20 more
Topprim
 • grondlaag

 • voor binnenmuren en plafonds

 • 1 afwerklaag na Topprim volstaat

€ 20,35

Vanaf € 18,32 voor 0.5 L

Detail
Optiprim-20 more
Optiprim
 • standaard grondlaag

 • voor muur en plafond

 • aankleurbaar naar eindlaag

€ 17,62

Vanaf € 15,86 voor 0.5 L

Detail
Bolatex-20 more
Bolatex
 • keukens en badkamers

 • heel goed reinigbaar

 • zijdeglanzend

€ 16,02

Vanaf € 14,42 voor 0.5 L

Detail
Bisol-20 more
Bisol
op terpentinebasis

€ 29,79

Vanaf € 26,81 voor 1 L

Detail
Epomur-20 more
Epomur
 • grond- en afwerklaag

 • vervuilde en/of verpoederde ondergrond

€ 57,84

Vanaf € 52,06 voor 1 L

Detail

Reacties op:

Moet je je muren en plafond afwassen voor je ze herschildert?

Jouw reactie
 • * Verplichte velden