Lakverf voor buitenschrijnwerk: voor elk wat wils

De gure Belgische weersomstandigheden, we moeten je er niet over vertellen. Toch moet je er rekening mee houden als je je buitenschrijnwerk onder handen neemt. Lakverf beschermt je buitenschrijnwerk tegen de grillen van onze weergoden. De hele collectie vind je in alle colora-winkels.

 Lakverf voor buitenschrijnwerk: voor elk wat wils

Maaike Claeys stak vorige zomer, samen met haar man, het buitenschrijnwerk van hun woning in een nieuw kleurtje. ‘We wilden onze garagepoort en dakgoot vervangen en besloten om het buitenschrijnwerk tegelijk een opknapbeurt te geven’, vertelt Maaike. ‘Door die twee zaken te combineren, konden we ze exact dezelfde kleur geven.’ Het antraciet is niet de kleur die ze oorspronkelijk in gedachten hadden. ‘Eigenlijk hadden we aan een groengrijze tint gedacht, maar de kleuradviseur van colora roeselare raadde ons een donkerdere kleur aan. En hij had gelijk: uiteindelijk past die veel beter bij de oranje gevelsteen van ons huis.’

Lentegevoel

‘De ramen waren er eigenlijk slecht aan toe’, lacht Maaike. ‘Dankzij een grondlaag en twee lagen Excellent Satin blijft ons buitenschrijnwerk nu zeker 5 tot 7 jaar in goede staat. De lakverven van BOSS paints zijn blijvend elastisch. Dat moet, want het buitenschrijnwerk vervormt lichtjes onder invloed van warmte en vochtigheid. Hou ook steeds rekening met de weersomstandigheden als je met lakverven aan de slag gaat. Watergedragen lakken drogen snel bij hoge temperaturen of bij te veel wind, wat het schilderen kan bemoeilijken. Het schilderen met solventgedragen lakken, zoals Excellent Satin, is minder afhankelijk van het weer. ‘Wij begonnen aan onze schilderwerken net voor het te koud werd’, vertelt Maaike. ‘Het moet toch een constante temperatuur van minimum 10 graden zijn als je buiten wilt schilderen met deze verf.’ Nu de koudste dagen achter de rug zijn en het lente wordt, wil Maaike nog wat extra kleur aanbrengen. ‘We wonen in het centrum van Roeselare. Er is dus heel weinig groen in onze straat. Maar daar bestaat een simpele oplossing voor: we plaatsen elk jaar plaatsen op onze vensterbanken. Zo helpen we mee de straat op te fleuren!’

Lakverf voor buitenschrijnwerk: voor elk wat wils 

Welke ondergrond, welke lakverf?

Ondergrond

Hoe pak je de ondergrond aan en met welke lakverf werk je af? Er zijn heel wat mogelijkheden dus informeer je goed voor je overgaat tot het echte werk. In onze vorige blogposts lees je hoe je verschillende ondergronden aanpakt:

 • Nieuw of onbehandeld hout
 • Hout met oude verflagen of verweerd hout

Lakverf voor buitenschrijnwerk: voor elk wat wilsLakverf voor buitenschrijnwerk: voor elk wat wilsLakverf voor buitenschrijnwerk: voor elk wat wils

 

 

 

 

Lakverf voor buitenschrijnwerk: voor elk wat wils

Lakverf voor buitenschrijnwerk: voor elk wat wilsLakverf voor buitenschrijnwerk: voor elk wat wils

 

 

 

 

 

Afwerking

Satineau, Elastogloss, Matineau, Elastosatin Xs, Elastosatin One, allemaal ronkende namen. Ze hebben elk hun specifieke eigenschappen. Ga je voor een matte afwerking of heb je liever een glanzend eindresultaat? Kies je voor een water- of solventgedragen lakverf? De keuze is ruim, dus bedenk eerst goed hoe je wilt dat het resultaat eruit ziet.

Solventgedragen lakverf verwerkt makkelijker dan watergedragen lakken. Elastosatin Xs is de nieuwkomer in de collectie en belooft een strak eindresultaat. Elastogloss geeft een hoogglanzende afwerking. Elastosatin kan je gebruiken als grond- en afwerkingslaag. Het vult ook barstjes in de muren op. Handig!

Bij de watergedragen lakken is Satineau de klassieker. Voor een matte afwerking is er nu ook Matineau. Perfect voor bij de matte kaleiverven Calime en Pastime, waar we vorige week nog over schreven.

Heb je vragen over de lakverven van colora? Laat hieronder een reactie achter!

[Foto's buitenschrijnwerk Maaike: Pat Verbruggen]

Deze producten heb je nodig om te slagen

Matineau
 • matte lak

 • voor buitenhout

 • hoge buitenduurzaamheid

Vanaf € 27,84 voor 0.5 L

Detail
Satineau
 • lakverf voor buiten

 • watergedragen

 • zijdeglanslak voor buiten

Vanaf € 27,84 voor 0.5 L

Detail
Pastime
 • gekorrelde kalei-look

 • voor buitenmuren

 • vult kleine oneffenheden

Vanaf € 70,20 voor 2.5 L

Detail

Reacties op:

Lakverf voor buitenschrijnwerk: voor elk wat wils

Simonne

Wij willen ons buitenschrijnwerk terug schilderen. Wat moeten we aan de verf toevoegen zodat de verf goed hecht aan de silicone van de ramen?

Dag Simonne,

Helaas, ik zou het niet aanraden;
Siliconen kunnen niet worden overschilderd ook al beweert men het te kunnen verbeteren met een additief .
De hechting is echter nooit of te nimmer goed.
Best uitsnijden en vervangen door overschilderbaar MS Polymeer, Renokit.

met vriendelijke groeten,

Sam van colora

Jouw reactie
 • * Verplichte velden