Kleurenpsychologie: de betekenis en het effect van oranje verfkleuren in je interieur

Oranje is een euforische, vrolijke en stimulerende kleur die enorm veel energie uitstraalt. Bovendien is oranje een veelzijdige kleur die je interieur op verschillende manieren kan beïnvloeden. Ontdek hoe je oranje ook in jouw interieur kan integreren en lees meer over de kleurenpsychologie en de betekenis van oranje.

Kleurenpsychologie: de betekenis van oranje

De kleur oranje werd pas in de mond genomen toen de sinaasappel en mandarijn in Europa hun intrede deden. Vandaag is oranje een kleur die met de herfst, vuur en de aarde geassocieerd wordt. Toch is oranje hoofdzakelijk een mengeling tussen rood en geel, en dat is wat betreft de kleurenpsychologie niet anders. De betekenis van oranje komt dan ook overeen met een combinatie van de eigenschappen van rood en geel, en is zowel vrolijk zoals geel en onstuimig zoals rood.

Oranje is een warme, vrolijke kleur vol vitale energie die aanzet tot positief denken en nauw verbonden is met de levenskracht. Oranje zet bovendien aan tot creativiteit en een goed humeur. Het werkt tevens stimulerend en verdrijft stress en depressie. Oranje zou zelfs het immuniteitssysteem versterken en de spijsverstering verbeteren.

De kleur oranje wordt in het dagelijkse leven vaak gebruikt als waarschuwing. Het is een zichtbare kleur en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor verkeerslichten, reddingsvesten en opblaasbare boten.

Oranje in je interieur

Kleurenpsychologie: de betekenis en het effect van oranje verfkleuren in je interieur

Oranje is als energieke en stimulerende verfkleur ideaal voor tienerkamers waar jonge mensen barsten van energie. Wil je in de leefruimte oranje gebruiken, dan kies je best voor een zachtere of roestkleurige oranjetint. Oranje is tevens een ideale kleur om de keuken of eetkamer mee te verven, gezien oranje in de keuken zorgt voor de nodige energie om te koken en in de eetkamer de eetlust opwekt. Tenslotte is oranje perfect om kille ruimtes zoals de kelder, bijkeuken of hal iets meer pit te geven.

Oranje combineren met andere verfkleuren

Oranje is een secundaire kleur die ontstaat door een mengeling van primaire kleuren rood en geel. Oranje staat in het kleurenwiel recht tegenover blauw, wat betekent dat blauw en oranje complementaire kleuren zijn en dus goed met elkaar te combineren zijn. Dit hoeven niet altijd geschilderde muren te zijn. Meubels, gordijnen, accessoires,… alles heeft kleur!

Kleurenpsychologie: de betekenis en het effect van oranje verfkleuren in je interieur

 

Wie liever opteert voor een rustiger kleurenpalet kan er ook voor kiezen om oranjetinten met elkaar te combineren. Vermijd echter te veel fel oranje, want oranje kan al snel dominant of schreeuwerig overkomen. Verf liefst één muur in een gloedvol oranje, terwijl je de andere muren neutraal en zacht houdt.

Wil je het warme, zuiderse effect van oranje benadrukken, dan kan je kiezen voor een combinatie van oranje met geel of aardetinten. Zo creëer je een rijk, maar rustig kleurenschema.

Reacties op:

Kleurenpsychologie: de betekenis en het effect van oranje verfkleuren in je interieur

Tine

Beste,

Ik had graag vernomen welk kleur oranje op de bovenste foto gebruikt werd.

Mvg

Dag Tine,

Dit kleur is 'orange tangerine', met kleurcode WE M42. Je kan deze hier terugvinden op onze webshop. Als je overtuigd bent van het kleur, kan je de verfwijzer invullen om de voor jou gepaste verf in dit kleur te vinden.
Veel succes!

Lore

Dag,
Kan u mij zeggen welke kleur oranje gebruikt werd op de bovenste foto?
Alvast bedankt!

Meli van colora

Dag Lore,
Het kleur is TC 91 crispy bacon.
Kleurrijke groetjes, Meli van colora

Vanessa

Beste,

Is het mogelijk mij te laten weten welke kleuren werden gebruikt op de laatste foto uit onderstaande link? (bruin en oranje)

https://www.colora.be/nl/blog/kleurenpsychologie-de-betekenis-en-het-effect-van-oranje-verfkleuren-in-je-interieur

Alvast bedankt!

Meli van colora

Dag Vanessa,
Hierbij de kleuren:
Donker kleur = TC 69 cuttlefish ink
Oranje = TC 91 crispy bacon
Wit = TC 95 oyster flower
Groetjes,
Meli van colora

Jouw reactie
  • * Verplichte velden