Keukenkastjes schilderen: zo doe je dat

Keukenkastjes die er ouderwets en versleten uitzien, geven je keuken meteen een verouderde indruk. Je keukenkastjes schilderen is daarom een echte aanrader: het is een budgetvriendelijke oplossing om jouw keuken in een handomdraai een nieuw uitzicht te geven volgens jouw persoonlijke stijl en smaak.

Welke verfkleur kiezen voor je keukenkastjes?

Keukenkastjes schilderen: zo doe je dat

Als je keukenkastjes wil schilderen is het uiteraard belangrijk om een verfkleur te kiezen die goed bij je keuken past. Hou bijvoorbeeld rekening met de lichtinval en de grootte van je keuken. In kleine keukens met weinig licht vermijd je daarom best donkere kleuren en zijn lichtere kleurtinten een oplossing. Wie het graag creatief aanpakt in de keuken kan op zoek gaan naar leuke kleurcombinaties of kleine decoratieve toetsen aanbrengen door te werken met sjablonen, speciale verftechnieken zoals craquelé, enz…

Wie nog twijfelt over de kleurkeuze, kan een klein verfpotje of verftester kopen om te kijken welk effect de verfkleur teweegbrengt in je keuken. Om het resultaat goed inschatten, is het belangrijk dat je de verf volledig laat opdrogen. Je kan ook de kleurentool raadplegen of advies vragen aan onze kleurexperts.

Welke verfsoort gebruiken om je keukenkastjes te schilderen?

Keukenkastjes worden iedere dag veelvuldig geopend en gesloten. Daarom is het van belang om te kiezen voor de juiste verfsoort die je keukenkastjes beschermen tegen veelvuldig gebruik. Lakverf is als slijtvaste verf dan ook ideaal om keukenkastjes te schilderen en is bovendien in veel kleuren verkrijgbaar. Een acrylaatverf of met terpentine verdunbare verf is eveneens mogelijk. Acrylaatverf droogt echter snel en werkt daardoor lastig. Vandaar dat een met terpentine verdunbare verf veel vaker gekozen wordt. Let er tijdens het schilderen wel op dat je de ruimte goed verlucht.

Keukenkastjes schilderen - Stappenplan

  1. Demonteer je keukenkastjes door de scharnieren uit de keukendeuren te halen en de fronten er af te halen. Je maakt best ook de handvaten van de keukendeuren los.
  2. Bereid de keukenkastjes voor op het schilderen. Het is belangrijk de keukenkastjes en keukendeuren te schuren met een fijne korrel. Zo wordt de glanslaag van je keukenkastjes afgebroken zonder diepe groeven achter te laten en kan de verf goed hechten.
  3. Reinig het oppervlaken zorg ervoor dat vet- en stofvlekken verwijderd worden.
  4. Breng een goede grondlaag aan die geschikt is voor de betreffende ondergrond. Een grondlaag ervoor dat de afwerkingslaag goed op je keukenkastjes hecht en beter tot zijn recht komt.
  5. Werk je keukenkastjes af met de gewenste afwerkingslaag. Gebruik liefst 2 verflagen. Bij niet-afwasbare verf is het tevens aan te raden om een extra vernislaag aan te brengen.

Op zoek naar nog meer interessante tips om je keuken creatief aan te kleden? Lees ons blogbericht met de leukste ideeën om je keuken te verven.

Reacties op:

Keukenkastjes schilderen: zo doe je dat

Jouw reactie
  • * Verplichte velden