Keukenkasten schilderen: de budgetvriendelijke kitchen-make-over

Heb je niet direct budget voor een volledig nieuwe keuken en is het toch tijd voor een opfrissing? Schilder je keukenkasten en geef je keuken een budgetvriendelijke make-over! Wij tonen je graag hoe eenvoudig dat kan zijn.

Een nieuwe keuken is een grote investering die je meestal maar een (paar) keer in je leven plant. Maar niet getreurd als dat nu niet binnen je budget past. Ook kleine ingrepen kunnen een wereld van verschil maken. Laat je creativiteit de vrije loop en steek die oude keukenkasten in een fris kleurtje.

Solventgedragen of watergedragen lakverf?

De keuken is één van de drukst bezochte leefruimtes in je huis. De keukenkasten moeten dus tegen een stootje kunnen. Er zijn twee types lakverf: solventgedragen en watergedrageven lakverf. Wat kies je nu best?

Solventgedragen lakverf is heel resistent tegen vet en ook sterker en krasvaster dan zijn watergedragen tegenhanger. Ideaal voor wie kleine kinderen heeft die vaak met vuile handen aan de kasten zitten! Omdat dit type verf trager droogt, kan je kleine foutjes wat langer rechtzetten. Deze verf geeft anderzijds tijdens tot een eindje na het schilderen geurhinder, wat best vervelend kan zijn in een leefruimte zoals de keuken. Delen van de kasten die minder aan licht blootgesteld zijn, kunnen na een tijdje vergelen (bij lichte kleuren).

Voor een lichte of witte keuken opteer je beter voor watergedragen lakverf. Dit type verf veroorzaakt geen geurhinder en vergeelt niet. Een nadeel is dat deze verf iets gevoeliger is voor vettige handen en iets minder krasvast is.

Opgelet: deze verf droogt sneller waardoor je tijdens het schilderen sneller zal moeten doorwerken. Geen tijd dus voor een kopje koffie want je moet elk afzonderlijk vlak of deurtje in één keer schilderen. Aan jou om te oordelen of dit past bij jouw schilderstemperament :).

Speel met kleur en textuur

Geschilderde keukenkast

Je goed voelen in je keuken is essentieel, je brengt er immers heel wat tijd door! Kies dus een kleur die past bij de rest van je keuken en die jouw stijl weerspiegelt. Maar hou bij je kleurkeuze ook zeker de grootte van je keuken in gedachten.

Als je een iets kleinere keuken hebt, opteer je het best voor lichte kleuren omdat die een gevoel van ruimte creëren. Donkere kleuren laten je keuken kleiner lijken. Bij grote keukens zijn glamoureuze donkere tinten wel een aanrader. Wees niet bang om verschillende felle kleuren te combineren om je eigen toets aan je keuken te geven!

Geschilderde keukenkast

Tip:

Haal je creativiteit boven en maak van je ouderwetse keuken een echte ‘headquarter’! Schilder een paar keukenkasten met matte zwarte bordenverf waar je kunt op schrijven of fleur ze op met magneetverf en een paar originele magneetjes. To-dolijstjes, tekeningen van de kids, familiefoto’s, … de mogelijkheden zijn eindeloos. Nu nog een paar leuke – al dan niet praktische – accessoires en het plaatje is compleet!

Goede voorbereiding voor een vliegende start

 • Demonteer je keukenkasten en neem alle beslag af. Dit maakt het schilderen makkelijker en levert gegarandeerd een mooier resultaat op!

 • Reinig je keukenkasten grondig en verwijder alle vetvlekken met Formule MC. Vooral bij oude keukenkasten is dit erg belangrijk, omdat je anders bij het schuren het vet in de kast schuurt.

 • Zorg zeker dat je het juiste materiaal hebt. Een echte DIY’er kan immers pas goed werk leveren met de juiste tools. Gebruik een aangepaste viltrol om de keukenkasten te schilderen. Moulures en andere sierelementen verf je best met een kwast.

Keukenkasten schilderen: het echte werk

 1. Om een goede hechting van de verflaag te garanderen, schuur je de kasten best met schuurpapier (fijne korrel: 220-240). Bij kastdeuren uit kunststof (bv. formica, melamine, laminaat, ...) schuur en ontvet je gelijktijdig met behulp van een Scuff schuurspons en Formule MC. Spoel nadien grondig met water en droog het oppervlak af. Vul eventuele vijsgaatjes op met renovatiepasta.

  Tip: bij nieuwe keukenkasten of kasten in onbehandeld hout of MDF, hoef je niet te schuren en kun je onmiddellijk beginnen met de grondlaag.

 2. Breng de juiste grondlaag aan voor jouw specifieke kasten.

  Tip: heb je een keuken in glad materiaal zoals formica of melanine? Gebruik dan een hechtingsprimer zoals Omniprim Extreme.

 3. Werk de kast af met 1 à 2 afwerkingslagen van jouw gekozen verf.

 • primer aanbrengen bij schilderen keukenkast
 • primer aanbrengen bij schilderen keukenkast
 • keukenkast schilderen

 • keukenkast schilderen
 • keukenkast schilderen
 • keukenkast schilderen

Twijfel je nog over het juiste materiaal om een goed en duurzaam resultaat neer te zetten of ben je nog niet helemaal zeker van je kleurkeuze? Vraag advies aan onze kleurexperts in je dichtstbijzijnde colora winkel. Zij helpen je graag op weg om zonder zorgen aan je schilderwerken te beginnen en achteraf lang van je resultaat te kunnen genieten!

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Keukenkasten schilderen: de budgetvriendelijke kitchen-make-over

Jouw reactie
 • * Verplichte velden