Kalkverf, dé ecologische muurverf

Wil je jouw binnenmuren op een originele, maar toch milieuvriendelijke manier aanpakken? Dan is kalkverf een echte aanrader. Bovendien is het niet duur en kan je er heel creatief mee uit de hoek komen. Geen wonder dus dat kalkverf ongelofelijk in opmars is. Wij geven je enkele tips & tricks om ermee aan de slag te gaan.

Natuurproduct bij uitstek

Kalkverf is één van de oudst bestaande verfsoorten en zoals de naam doet vermoeden, is het verf op basis van kalk. In tegenstelling tot de meeste andere verfsoorten vormt het geen luchtdichte laag op de muur. Onze kalkverf ‘Limestone’ bestaat hoofdzakelijk uit gebluste kalk.

Met zijn bindende eigenschappen fungeert kalk als bindmiddel. Kalk bevat bovendien veel dekkend wit pigment, zodat er weinig andere grondstoffen - zoals extra bindmiddel of vulstoffen - nodig zijn om te komen tot een goed vloeiende en dekkende verf.  Limestone is verkrijgbaar in tal van lichte of middenkleuren alsook enkele donkere tinten uit onze ‘We are Colour’ collectie.

 • colora kalkverf
 • colora kalkverf
 • colora kalkverf
 • colora kalkverf aanbrengen

Nostalgie troef

Zowel in uitgesproken landelijke interieurs als in industrieel ingerichte ruimtes leent de Limestone kalkverf zich tot vele creatieve mogelijkheden. Door te spelen met laagdiktes, kwaststrepen en overlappingen krijg je toffe tint- en structuurschakeringen. Welke techniek je ook toepast, Limestone geeft je wanden authenticiteit met een natuurlijke en minerale uitstraling.

Kalkverf is poreus en neemt makkelijk water of onzuiverheden op. Het is wel makkelijk te reinigen door vlekken te deppen met een vochtig, absorberend doekje. Sporen van gebruik of veroudering zijn inherent aan het product en doen geen afbreuk aan de prachtige nuances, een uitzicht dat niet te evenaren is met een andere verf.

 • Limestone kalkverf
 • Limestone kalkverf

2 technieken voor die authentieke beleving

Kalkverf kan je op 2 verschillende manieren aanbrengen. De ene is iets traditioneler, de andere iets origineler.

LIMESTONE BRUSH

1. LIMESTONE BRUSH: meerdere, verdunde lagen voor subtiele kleurvariaties.

Start met een Bossprim grondlaag, aangekleurd in dezelfde kleur als de Limestone die je zal gebruiken. Breng daarna met de kwast 1 of 2 lagen Limestone aan. Hoe meer lagen, hoe meer kleurschakering je bekomt. Voor de 1e laag verdun je de Limestone met 15% water en voor de 2e laag met 25%.

Werk in verticale strepen of gewoon kriskras door elkaar. Het eindresultaat is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke stijl of de methodiek van de schilder.

LIMESTONE SPATULA

2. LIMESTONE SPATULA: voor een snel en origineel resultaat.

Begin hier ook met de Bossprim grondverf. Breng daarop met de kwast één laag Limestone (onverdund) aan en bewerk het met een plastic effectspatel. Zo strijk je het oppervlak effen en creëer je opzettelijk oneffenheden en overlappingen.

Deze techniek creëert een levendig oppervlak met kraters en ribbeltjes. De licht- en donkernuances in de kalkverf versterken het authentieke uitzicht. Deze techniek is zeer geschikt voor licht oneffen muren.

 

Werk beide technieken af met de Limestone Finish. Deze laag dient om de muur te impregneren en de verf water- en vuilafstotend te maken. Een vernis gebruik je beter niet, omdat je daarmee witte kalkuitspoeling kan veroorzaken en omdat je ook het kalkuitzicht grotendeels wegneemt.

Het is aangewezen om de bovenstaande technieken door een professionele schilder te laten uitvoeren. Zeker voor de Limestone Spatula is enige kennis en ervaring een must om een perfect schilderresultaat te bekomen. Ga gerust langs bij je colora-winkel in de buurt voor meer informatie over het zelf uitvoeren van deze technieken of het vinden van een vakman die deze onder de knie heeft.

 Nog enkele tips:

 • Zorg voor een goede drogingstemperatuur (> 20° C is ideaal) en voldoende verluchting om een mat eindresultaat te verzekeren.

 • Verdun de kalkverf voldoende zodat je geen te dikke lagen ineens aanbrengt.

 • Breng de verf voldoende geschrankt aan. Zoniet krijg je de ‘werk’vlakken te zien als het droog is.

Ecologische passe-partout?

colora kalkverf

In principe kan je kalkverf in alle leefruimtes gebruiken. Er zijn wel een aantal plaatsen waar het minder aan te raden is: boven het aanrecht van de keuken, op een spatwand in de badkamer, in de speelkamer bij kinderen of in smalle, drukbezochte gangen.

Als ecologisch toemaatje is het goed voor het milieu! Het bestaat bijna uitsluitend uit natuurlijke, minerale grondstoffen. Maar nog belangrijker: het bevat weinig of geen titaandioxide en toegevoegd bindmiddel (afkomstig van petrochemie, acrylaat).

Kalkverf heeft dus tal van voordelen. Laag in verbruik, makkelijk aan te brengen en … ook de kwasten zijn makkelijk te reinigen. Bovendien is het authentieke uitzicht met de kleurschakeringen en de ‘natuurlijke’ look-and-feel een ongelofelijke sfeermaker! Zeker proberen dus en je staat ongetwijfeld versteld van het resultaat.

Heb je verdere vragen? Contacteer de colora coach van jouw dichtstbijzijnde colora of kom langs in één van de winkels.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Limestone Finish
 • impregneermiddel voor Limestone New

 • geeft oppervlakkige bescherming

 • solventgedragen

Vanaf € 24,65 voor 0.5 L

Detail
Bossprim
 • standaard primer

 • voor binnenmuren en plafonds

 • Zekerheid op een egaal eindresultaat.

Vanaf € 20,88 voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Kalkverf, dé ecologische muurverf

Jouw reactie
 • * Verplichte velden