Inspiratie voor je gevel: Kleur buiten de lijntjes!

Niks geeft je woning zo snel een frisse, nieuwe look als een geverfde gevel. Maar hoe kies je nu de geschikte kleur. Welke uitstraling wil je aan de gevel geven? En wat met het schrijnwerk?

Visitekaartje

Je gevel is het visitekaartje van je woning: reden te meer dus om hem in een mooi jasje te stoppen. Laat de tinten die je kiest voor de buitenmuren harmoniëren met het kleurenpalet dat je binnen hebt gebruikt. Zo creëer je een mooi geheel. Hou zeker rekening met de architectuur van je huis. Hoe strakker de woning, hoe minder verschillende kleuren je nodig hebt. Afhankelijk van de grootte en de stijl van je huis kan je wel voor meerdere kleuren kiezen. Maar let op dat het geheel niet te overweldigend wordt. Overdaad schaadt!

Laat je inspireren door de omgeving

Loop eens rond in je buurt en noteer wat je mooi vindt. Welke kleurencombinaties spreken je aan? Ben je eerder aangetrokken door huizen met ramen en deuren die contrasteren met de kleur van de gevel of hou je meer van kleuren die dicht bij elkaar aanleunen? Hou je van klassiek of zie je het eerder strak?
Put inspiratie uit de kleuren die je buren hebben gebruikt, maar maak er geen kopie van. Laat je ook inspireren door de natuur. Bekijk de kleurschema’s in het landschap rondom en bouw daarop verder. 

Licht of donker

Inspiratie voor je gevel: Kleur buiten de lijntjes!

Een gevel volledig geverfd in een donkere kleur, valt op door zijn soberheid. Bovendien is vuil veel minder zichtbaar op een donkergrijze kleur. Een donkere gevel oogt heel chique en tekent mooi af tegen het groen uit je voortuin. Lichte kleuren benadrukken de architectuur van je woning en laten je huis dan weer groter lijken. Strak wit blijft het goed doen voor een moderne tijdloze look, maar let op met spierwit aan de zonkant. Dat kan een verblindend effect geven.  Kies daarom de gevelkleur buiten in de schaduw en niet in het directe zonlicht. Gevels in donkere kleuren trekken het zonlicht aan. Hou dus best rekening met de oriëntatie van de gevel. Een donkere gevel waar veel zonlicht opvalt, zal sneller vervagen tov een façade in een lichte kleur.

Combinaties

Inspiratie voor je gevel: Kleur buiten de lijntjes!

Details en ornamenten aan je gevel kan je laten opvallen door gebruik te maken van contrasterende kleuren. Wil je het geheel niet te overweldigend maken, dan blijf je best binnen één kleurenfamilie en kies je voor de accenten een tintje lichter dan de gevel. Op die manier accentueer je ze, zonder dat het geheel te zwaar wordt. Bij een aanbouw aan een bestaande gevel, laat je de authentieke woning beter tot zijn recht komen met een nieuwe gevelpartij in een contrasterende kleur . Zwart en wit combinaties zijn erg populair, vooral bij moderne design woningen. Ook oudere gevels kan je nieuw leven inblazen door ze te verven. Om het klassieke effect van je gevel te behouden, zijn neutrale lichte tinten ideaal. De deur kan je dan weer extra in de kijker zetten door deze in een contrasterende kleur te verven. Subtiele kleurnuances van toon-op-toon tinten geven je gevel heel wat karakter. Luiken hoeven niet meteen fel te contrasteren om geaccentueerd te worden. Een tintje donkerder dan de gevel is vaak al voldoende! Je kan ook werken met verschillende glansgraden en voor accenten een hogere glansgraad kiezen, terwijl de gevel mat geverfd wordt.

Tips & trics

Onaantrekkelijke elementen zoals regenpijpen, dakgoten,… schilder je best in dezelfde kleur als de gevel. Zo vallen ze minder op en oogt de gevel rustiger. Een woning lijkt ook hoger door kroonlijst en gevel in één kleur te verven, in tegenstelling tot een donkere dakgoot die de gevel optisch verlaagt. Niet enkel de gevel, maar ook de kleur van het schrijnwerk bepaalt mee de totale look van de woning. Schrijnwerk in dezelfde kleur als de gevel oogt lekker strak! Bij iets klassiekere gevels, schilder je het schrijnwerk beter in een andere tint dan de gevel. Wanneer je de gevelsteen niet schildert, moet je er op letten dat de kleur van de ramen en luiken mooi past bij de baksteen. Hou ook rekening met de kleur van de voegen! Ga je voor een uitgesproken kleur, kies dan best niet te fel zodat het geheel niet te schreeuwerig wordt. Vergeet de kleur van het dak niet! Een zwart leistenen dak oogt heel mooi met koelere witten en blauwgrijze tinten. Een rood pannendak komt dan weer met off whites met een vleugje groen en groengrijze tinten mooi tot zijn recht. Samen vormen ze trouwens een complimentair kleurenpalet, waarbij de kleuren elkaar versterken. Iets wat je ook in gedachte kan houden wanneer je een kleur voor de ramen zoekt bij een rode bakstenen gevel!

Tot slot: Advies

In principe kan je zowat elke gevel schilderen. Maar er zijn natuurlijk enkele aandachtspunten om rekening mee te houden: bestaat de ondergrond uit gewone baksteen, beton, geglazuurde tegeltjes of gevelpleister ? Hoe is de staat van de gevel? Vertoont de gevel vochtproblemen, barsten, vervuiling, … Is er schade aan de ondergrond of niet? En op welke manier herstel je die vooraleer je begint te schilderen? Met het juiste advies van je Colora-uitbater komt zowat elke ondergrond in aanmerking om te behandelen.

Read more about:
gevel schilderen, gevelkleuren

Reacties op:

Inspiratie voor je gevel: Kleur buiten de lijntjes!

Jouw reactie
  • * Verplichte velden