In the mood(board)!

Vind je kleuren kiezen voor je interieur ook zo moeilijk? Een goede manier om de zoektocht te starten, is bepalen welke stijl je wil creëren. Het tastbaar maken van die stijl kan je doen door een moodboard te maken. Want een beeld zegt meer dan duizend woorden.

De kracht van een moodboard

Een moodboard is een visualisatie van een concept, idee, gedachte of gevoel dat als het ware uit het brein van de bedenker gehaald en zichtbaar gemaakt wordt voor anderen. Het verbeeldt waarvan je droomt: je ideale interieur en kleuren die daarbij horen, je favoriete merken, je toekomstbeeld, de perfecte vrijetijdsbesteding, reizen die je nog wil doen, enz… De sfeer vertaald in een moodboard is in één opslag te zien, en dus veel effectiever dan mondelinge communicatie of een beschreven sfeer in tekstvorm.

Wist-je-dat?
Wist je dat in werkgebieden waarin veel ontworpen wordt, bijvoorbeeld de web-, auto- , mode en design branche, vaak gebruik wordt gemaakt van moodboards? Deze geven een indruk van concepten, ontwerpen en toekomstige trends en worden als basis gebruikt voor de verschillende ontwerpen.

In the mood(board)!

In the mood(board)!

 

 

 

 

 

 

Stap 1: inspiratie

Een moodboard start vaak met één foto. Iedereen komt wel eens een beeld tegen op internet of in een magazine waarvan je denkt: dat wil ik ook! Deze foto vormt de start van je moodboard. Vervolgens ga je op zoek naar soortgelijke beelden in dezelfde sfeer die matchen qua stijl, kleur, beleving …

Stap 2: Bundelen en verzamelen

Een superhandige tool voor het maken van moodboards is de website Pinterest: een site die fungeert als digitaal prikbord waar je heel makkelijk verschillende beelden bij elkaar kunt bundelen. Pinterest maakt door middel van tags en zoektermen het heel gemakkelijk om verschillende beelden in dezelfde sfeer te vinden. Zo heb je binnen no time tientallen afbeeldingen in dezelfde sfeer die de basis vormen van je eigen moodboard.

Stap 3: Abstraheren

Dan is het tijd om het kaf van het koren te gaan scheiden en je losse afbeeldingen om te zetten in een moodboard. Probeer in deze afbeeldingen allereerst een verband te herkennen en ga bij jezelf na waarop je de afbeeldingen hebt geselecteerd. Op deze manier ontstaat je eigen concept, puur gebaseerd op jouw voorkeuren!

In the mood(board)! In the mood(board)!  

 

 

 

 

Soorten moodboards

Hoe maak je een moodboard:

Knippen en plakken
Traditioneel wordt een moodboard gemaakt door knipsels uit magazines op een stuk karton te kleven. Meestal is de grootte van een moodboard een A3 of A2 formaat. Een moodboard moet namelijk van een afstand te zien zijn, en dit lukt niet op A4 formaat of kleiner. Knipsels, stukjes stof, materialen, kleuren, teksten, tekeningen… kortom alles wat je kan helpen om je concept uit te beelden, is geschikt voor het moodboard.

Nog nooit van een moodboard gehoord? Schrijf je dan in voor één van de workshops in een colora verfwinkel in je buurt.

Reacties op:

In the mood(board)!

Jouw reactie
  • * Verplichte velden