Hoe vermijd je verflucht in de babykamer?

Is er een kleine spruit op komst en kriebelt het al om de babykamer te schilderen en in te richten? Vooraleer in actie te schieten, lees je best even onze tips & tricks om nare verflucht in de babykamer te vermijden en tot een prachtig babyproof resultaat te komen.

Schilderen in de babykamer is best leuk in het vooruitzicht er je kleine spruit liefdevol te kunnen toedekken. Als ouder wil je uiteraard dat alle nare luchtjes en mogelijke gevaren door de verfklus volledig verdwenen zijn vooraleer je er je kleintje in te slapen legt.

Olieverf vs watergedragen verf

Niet twijfelen: kies resoluut voor watergedragen verf! Vroeger ging de voorkeur naar olie- of solventgedragen verven met als argument dat deze sneller uitharden en beter dekken. Tijdens het drogen ontsnappen echter solventen en white spirit uit de verf en laten ze een sterke verflucht achter.

De laatste jaren hebben de watergedragen verven een enorme evolutie ondergaan. Ze zijn nu veel duurzamer, harden sneller uit en dekken beter met veel minder nare verflucht na het schilderen. Geen wonder dat dit nu veruit de populairste verf is voor de babykamer. Al 90% van onze klanten kiest voor watergedragen verf.

Voor het schilderen van een babykamer raden we je aan om verf uit ons TOP-assortiment te gebruiken. Met Bossprim als grondlaag en Bossflow Satin of Bossflow Silk – afhankelijk of je een glanzende of matte afwerking verkiest – heb je gegarandeerd kwaliteitsverf en speel je dus op safe.

Paint is in the air...

Hoe lang de verflucht blijft hangen in de kamer is afhankelijk van 2 factoren.

Welke verf gebruik je?

 • Schilder je met olieverf, dan heeft die 24 uur nodig. Maar het kan wel nog een aantal dagen duren vooraleer de verf volledig uitgedroogd is.

 • Watergedragen verf verhardt veel sneller waardoor de kamer sneller klaar is, zeg maar al binnen een aantal uur.

Hoe verlucht je de kamer na het schilderen?

Hoe sneller, hoe liever is hier de algemene regel. Zet onmiddellijk na het schilderen alle ramen en deuren open (met nadruk op NA en niet tijdens, anders droogt de verf te snel). Vergeet je toch onmiddellijk alles open te zetten om te verluchten, dan blijft de geur meer in de verf zitten en kan het dagen tot weken duren vooraleer de geur helemaal weg is.

Zorg er bovendien voor dat de temperatuur in de kamer voldoende hoog blijft (vooral bij koud of nat weer) en voorzie extra verlichting.

Ben je toch een echte olieverffanaat? Zorg dan – nog meer dan bij watergedragen verf – voor goede verlichting en verluchting, inclusief voldoende hoge temperatuur. Doe de deur niet zomaar achter je dicht, maar zet alles wagenwijd open! 

Babymeubels schilderen

Voor babybedjes of babyparkjes kan je solventlak of watergedragen lak gebruiken. Maar… we kunnen het niet genoeg herhalen … zorg voor een goede verluchting en laat de verf voldoende uitharden zodat alle stoffen die er uit kunnen ontsnappen, er ook echt uit zijn. Vernissen nadien is in principe niet meer nodig omdat onze verven op zich hard genoeg zijn.

Ga je aan de slag met babymeubels? Hier kan je inspiratie opdoen voor extra decoratie met toffe magneetjes, te gekke muurstickers en leuke sjablonen.

 • Babykamer schilderen en inrichten Walvis rood-blauw
 • Babykamer schilderen en inrichten Walvis rood-blauw
 • Babykamer schilderen en inrichten Walvis rood-blauw

Mama schildert

Ben je zwanger, dan wil je uiteraard zoveel mogelijk vermijden om de ongezonde verflucht in te ademen. Voor elke geur, verf, methode of toepassing bestaan er speciale tools en maskers. Laat je door ons begeleiden bij je keuze. Uiteraard zijn deze tools ook handig voor mensen met een allergie. 

Onder de mat vegen

Mensen denken soms dat verflucht sneller verdwijnt met een luchtverfrisser. Dat is slechts een illusie. Je ruikt wel een andere geur, maar zolang de solventgeur niet kan vervliegen naar buiten toe, is het slechts een maskering van de geur. Een nepoplossing op korte termijn dus, te vergelijken met zoiets als het stof gewoon onder de mat vegen.

Op de groei

Hou er bij de inrichting rekening mee dat kleine baby’tjes snel groot worden. Wil je dezelfde kamer ook in een latere fase gebruiken, kies dan voor verf in een meegroeikleur en met een hoge afwerkingsglans. Hoe hoger de glans, hoe makkelijker de muur af te wassen is. Handig tegen vuile vingertjes van peuters en kleuters. 

 • Babykamer schilderen en inrichten
 • Babykamer schilderen en inrichten
 • Babykamer schilderen en inrichten
 • Babykamer schilderen en inrichten

Heb je graag kleuradvies of wens je nog meer informatie over het schilderen van de babykamer? Ga snel langs in je dichtstbijzijnde colora winkel of vraag kleuradvies aan bij je thuis.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Bossprim
 • standaard primer

 • voor binnenmuren en plafonds

 • Zekerheid op een egaal eindresultaat.

Vanaf € 18,66 voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Hoe vermijd je verflucht in de babykamer?

Jouw reactie
 • * Verplichte velden