Hoe schilder je een schouw?

Ben je die ouderwetse look van je schouw grondig beu? Of wil je van je (nieuwe) schouw een echte eyecatcher maken? Met wat verf wordt jouw exemplaar in een handomdraai het hartverwarmende middelpunt van je woonruimte. Maar… de ene schouw is uiteraard de andere niet!

De temperaturen dalen en de koude wintermaanden staan voor de deur. De perfecte setting voor een chill avondje thuis bij een gezellige haard! Voor de look van je schouw kan je heel wat kanten uit. Je kan de schouw bijvoorbeeld extra benadrukken of je kan er voor kiezen om die subtiel te laten blenden met de rest van je interieur. Check onze inspiratietips voor meer ideetjes.

In principe is het schilderen van een schouw niet zo heel erg anders dan het schilderen van de muren. De voorbereiding, de uitvoering en de afwerking kunnen heel gelijklopend zijn. Wil je zeker geen fouten maken tijdens het schilderen, lees dan hier de 5 meest gemaakte fouten. Zo kan je goed ingelicht aan de slag.

Zeg niet te gauw, het is maar een schouw!

Een schouw kan opgebouwd zijn uit verschillende materialen. De meest voorkomende zijn baksteen, pleister- of gipsmateriaal, metaal (bv. cassetteschouw) of plaatmateriaal (zoals MDF, OSB,…). Tijdens het schilderen van een schouw kunnen zich dus specifieke uitdagingen voordoen, eigen aan het materiaal.

In de volgende blogartikelen over het schilderen van een schouw gaan we hier graag dieper op in. Voor diegenen die echt niet meer kunnen wachten om de schouw aan te pakken, geven we nu al een aantal aandachtspunten mee.

  • Wordt je schouw soms zo warm dat je er je hand niet meer op kunt houden? Dan is hittebestendige verf zeker een aanrader. Eén klein nadeel: het aanbod kleuren is iets beperkter. Als je je hand zonder problemen op de schouw kan leggen, kan je de schouw gerust op alle mogelijke manieren afwerken.

  • Let er op dat je schouw correct en uit 1 plaat is opgebouwd (vooral een aandachtspunt bij schouwen uit MDF). Als je schouw bestaat uit meerdere MDF-platen, kan ze openbarsten wanneer ze continu onderhevig is aan opwarming en afkoeling.

  • Na het aanbrengen van de grondlaag kunnen ‘doorbloedingen’ zichtbaar worden, veroorzaakt door het roet binnenin de schouw. Dit kan vooral voorvallen als er geen flexibel in je schouw zit. Krijg je te maken met zwarte roetvervuiling, gebruik dan een tussenlaag Epomur of Bisol om deze stoffen te isoleren.

  • Vergeet tijdens het schilderen je verwarming niet uit te zetten! Anders zal je verf te snel drogen met een minder mooi resultaat als gevolg.

  • Schouw woonkamer
  • Schouw woonkamer
  • Schouw woonkamer

Laat jouw voornemen om je schouw grondig aan te pakken niet in rook opgaan. Onze colora coach loodst je graag met professioneel advies doorheen de verschillende uitdagingen. Of volg onze blog en lees als eerste de berichten waarin we per materiaal ingaan op de specifieke werkwijze met nuttige tips en weetjes.

Al helemaal klaar om aan de slag te gaan? Laat je inspireren door de combinaties van kleuren en stijlen , of kom langs in je dichtstbijzijnde colora winkel.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Epomur
  • grond- en afwerklaag

  • vervuilde en/of verpoederde ondergrond

Vanaf € 66,05 voor 1 L

Detail

Reacties op:

Hoe schilder je een schouw?

Jouw reactie
  • * Verplichte velden