Hoe schilder je een plafond?

Plafonds verven is een specifieke ‘discipline’ binnen het schilderen. Het is een schilderklus die je snel en vlot afwerkt, zolang je maar de juiste techniek gebruikt. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten even op een rijtje om jouw plafond vlot te schilderen.

Goed begonnen is half gewonnen

Vraag je je af hoe je best start met het schilderen van een plafond? Dan is het antwoord vrij simpel: de juiste voorbereiding! Zorg ervoor dat je rondomrond genoeg ruimte vrij hebt om je plafond gemakkelijk te kunnen schilderen. Maak de kamer leeg en verwijder plafondlampen en gordijnen. De vloerbekleding bescherm je met afdekkarton en je meubels dek je af met plastiek.

Plafond schilderen: muren mooi afplakken

Muren mooi afplakken

Bij het schilderen van plafonds is het belangrijk dat je de muren onaangeroerd laat. Plak ze daarom af met kwalitatieve tape, voldoende breed. Is de scheiding tussen het plafond en je muur niet mooi recht? Plak de tape dan enkele millimeters lager op de muur, weg van de scheiding. Voor een perfecte aflijning kan de tape eventueel nog extra afgekit worden met Bostokit. Merk je dat het plafond niet helemaal egaal is? Dan kan je eventueel bijplamuren of een fixeermiddel aanbrengen.

Hoe je plafond verven?

De ruimte en de muren staan nu klaar voor het echte werk. Volg onze 5 stappen voor een perfect geschilderd plafond.

 1. Breng een grondlaag aan (Topprim, Optiprim of Bisol) en laat goed drogen.

 2. Verdeel het plafond in denkbeeldige stukken van 1 m².

 3. Zet op een eerste vierkante meter de randen af met een ronde kwast.

 4. Breng de verf aan in stroken naast elkaar. Verdeel de verf door met de rol in een kruisbeweging over de stroken te gaan. Om te eindigen, maak je de laatste rolbewegingen in de richting van de lichtinval.

 5. Werk voor de volgende vierkante meters op exact dezelfde manier. Zorg er steeds voor dat je het vorige vlak met ongeveer één rolbreedte overlapt. Herhaal dit voor het volledige oppervlak en overlap de vorige strook telkens met één rolbreedte.

Heb je een houten plafond? Dan is de werkwijze anders. Lees hier hoe je een houten plafond best schildert. Ook voor het schilderen van plafondbalken hebben we hier een aantal specifieke tips.

 • Plafond schilderen: breng de verf aan in stroken naast elkaar
 • Plafond schilderen: breng de verf aan in stroken naast elkaar

 Tips voor een perfecte afwerking

Tot slot geven we nog een aantal handige tips prijs voor een prachtig eindresultaat.

 • Zorg voor geschikt schildermateriaal en gebruik een kwalitatieve verfrol.

 • Een temperatuur van 15°C is ideaal zodat de verf niet te snel droogt. Zet de verwarming dus af en zorg ervoor dat er geen tocht is. Is de temperatuur toch te hoog, zet dan een paar emmers water in de kamer om de luchtvochtigheid te verhogen. De verf zal hierdoor trager drogen.

 • Schilder je plafonds zoveel mogelijk bij daglicht.

 • Verf zoveel mogelijk weg van de lichtbron. Begin dus best bij het raam en schuif stelselmatig op naar de andere kant van de kamer.

 • Zorg dat je altijd genoeg verf op de verfrol aanbrengt om strepen te voorkomen en werk het plafond in één keer af.

 • Verwijder de tape onmiddellijk na het schilderen. Zo bekom je de mooiste scheiding tussen de kleur van het plafond en de muren en vermijd je een gekartelde lijn.

 

Hoe goed je ook je best doet om een plafond mooi en streeploos te schilderen, de kans op strepen blijft uiteraard bestaan. Benieuwd naar de specifieke oorzaken van strepen en hoe je ze kan vermijden? Ontdek het hier.

Heb je nog specifieke vragen over hoe jouw plafond te schilderen? De colora coach voorziet je graag van het nodige advies. Kom langs in één van onze winkels.

 

Read more about:
Hoe schilder je een plafond?

Deze producten heb je nodig om te slagen

Topprim

Topkwaliteits muurprimer voor binnenmuren en plafonds.

Vanaf € 20,35 voor 0.5 L

Detail
Optiprim
 • standaard grondlaag

 • voor muur en plafond

 • aankleurbaar naar eindlaag

Vanaf € 17,62 voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Hoe schilder je een plafond?

Jouw reactie
 • * Verplichte velden