Hoe schilder je een houten plafond?

In te renoveren woningen komen geverniste of bruin gebeitste houten plafonds vaak voor. In de volksmond worden deze houten plafond ook weleens planchetten genoemd. Hout als materiaal is een goede keuze, aangezien het niet alleen gemakkelijk te plaatsen is, maar ook voor heel wat wooncomfort zorgt. Hout heeft namelijk een lage geleidbaarheid, waardoor het trager opwarmt en afkoelt. Met hout is er in je woning dus steeds een aangenaam binnenklimaat. Bovendien kan je een houten plafond verven in alle mogelijke kleuren zodat het perfect bij je interieur past. Met onze tips om een houten plafond te schilderen is jouw plafond in een mum van tijd zonder strepen geverfd!

Stap voor stap je houten plafond schilderen

Ten eerste moet het plafond goed ontvet en afgewassen worden met Formule MC neutral vooraleer je kan beginnen met het schilderen van je plafond. De Formule MC is een universele ontvetter die gebruikt wordt wanneer het écht proper moet zijn. Schuur de ondergrond met een schuurspons Scotch Brite en de verdunde Formule MC neutral. De ondergrond wordt hierdoor opgeruwd wat een goede hechting verzekert.

Hoe schilder je een houten plafond?

Vervolgens is het noodzakelijk het houten plafond goed af te spelen en af te drogen.

Hoe schilder je een houten plafond?

 

Als grondlaag voor je houten plafond kan je Elastoprim hydro aanbrengen met een Anza viltrol. Voor de voegen kan je best een borstel gebruiken. Omniprim extreme is een watergedragen hechtingslaag die prima geschikt is voor gladde ondergronden, het is zo goed als reukloos en droogt snel. Na 6 à 12 uur kan je erover schilderen.

Hoe schilder je een houten plafond? Hoe schilder je een houten plafond?

 

Voor de afwerking is het aangeraden een watergedragen lakverf zoals Hybride Mat PU te kiezen. Werk liefst per 2 à 3 latten om een egaal resultaat per lat te verkrijgen en overlappingen te voorkomen.

Hoe schilder je een houten plafond? Hoe schilder je een houten plafond?
 

Deze producten heb je nodig om te slagen