Donkere kleuren voor warme en rustgevende uitstraling

Als je donkere kleuren op de juiste manier gebruikt, bezorgen ze je interieur een echte meerwaarde. Ze scheppen sfeer in je (woon)kamer en zorgen voor een warme uitstraling. Wie donkere tinten gebruikt, moet wel met een aantal factoren rekening houden. Wij zetten de voornaamste even op een rijtje.

Donkere tinten: rustgevend en verkleinend effect

In een kamer waar veel licht binnenvalt, is een donkere verfkleur op zijn plaats. Het licht wordt door de muur geabsorbeerd waardoor de ruimte kleiner en donkerder lijkt. Ook als een kamer zuidelijk georiënteerd is en het zonlicht rijkelijk binnenvalt, kan je kiezen voor een donker accent om de ruimte gezelliger te maken. Wanneer je dan heel lichte kleuren aanbrengt, zal het zonlicht te fel weerkaatsen wat verblindend werkt. In salons komen donkere kleuren ook veel aan bod. Een donkere kleur heeft een rustgevend effect en is zeker geschikt voor wanden achter de tv.

Donkere kleuren: smallere of lagere ruimte

Muren geverfd in een donkere kleur, komen naar je toe en verkleinen de kamer. Grote ruimtes worden daardoor knusser.

Kleuren kunnen een ruimte ook smaller of breder doen lijken. Een ruimte versmallen doe je door twee tegenoverstaande muren in een donkere kleur te schilderen. Wil je een kamer breder maken? Dan verf je de twee tegenoverliggende muren in een verschillende kleur: één in een lichtere en de andere in een donkere tint.

Wanneer je een kamer lager wil doen lijken, schilder je het plafond in een donkere of warme verfkleur. Je kan het effect versterken door horizontale motieven te gebruiken op de wand of de kleur van het plafond op de wand te laten doorlopen.

Heb je een woning met een lange gang? Schilder de achterwand dan in een donkere tint. Op die manier lijkt de gang te verkorten.

Donkere kleuren in je slaapkamer

In de slaapkamer worden donkere verfkleuren regelmatig gebruikt omdat ze een sfeervol en rustgevend effect hebben. Ze komen vooral in grote slaapkamers tot hun recht.

Een donkere accentwand achter het hoofdeinde van het bed contrasteert mooi met een lichtere basiskleur en plafond. In combinatie met een stijlvol bed en mooie kast verkrijg je een harmonieus geheel!

Reacties op:

Donkere kleuren voor warme en rustgevende uitstraling

Jouw reactie
  • * Verplichte velden