Deuren schilderen

Deuren schilderen… het is niet altijd het makkelijkste werkje. Of toch? Kunnen jouw deuren een facelift gebruiken of heb je nieuwe deuren die geschilderd moeten worden? Met onze tips wordt deuren schilderen een koud kunstje.

Het zal je wellicht niet verbazen dat een goede voorbereiding en een aangepaste werkwijze dé sleutel is tot een mooi resultaat. Dit is immers bij alle (verf)klussen het geval. Maar voor deuren hebben we wel een heel specifieke tip die de klus extra makkelijk zal maken: maak alles los. En met alles, bedoelen we ook echt alles!

Door de deur er uit te halen, kan je de boven- en onderkant makkelijk meeschilderen, iets wat jammer genoeg heel vaak vergeten wordt en dan onderaan de deur aanleiding kan geven tot vochtaantasting tijdens het dweilen.

Verwijder ook alle klinken, scharnieren en ander beslag. Je bespaart jezelf heel wat werk – en ook tijd – omdat je niet al die kleine zaken moet afplakken.

De ene deur is de andere niet…

Nadat je alles hebt losgemaakt, is het tijd om de deur verfklaar te maken.

 • Op oude deuren zit meestal huidvet door ze telkens te openen en te sluiten. Ontvet ze dus grondig met Formule MC. Spoel na met water en laat de deur goed drogen Daarna schuren en netjes afstoffen met een natte doek.

 • Zijn je oude eiken deuren behandeld met boenwas, dan wordt schilderen wat moeilijker. Op boenwas heb je namelijk geen goede hechting van je verf en boenwas laat zich ook niet zo makkelijk verwijderen. Met aceton en wat geduld lukt het om in bepaalde gevallen de boenwas te verwijderen.

 • Nieuwe deuren moeten eigenlijk niet ontvet worden. Even goed schuren en afstoffen is toch een aanrader voor een optimaal resultaat.

Deuren schilderen vraagt om de juiste verf

deuren schilderen

Eigenlijk zijn deuren in alle materialen overschilderbaar, zelfs glazen deuren. Zorg wel steeds voor een gepaste primer zodat de verf makkelijk kan hechten op de deur. Deze grondlaag is verschillend bij bv. hout, aluminium of glas. Voor de afwerking heb je dan weer de keuze tussen solventlakken en watergedragen verf. We sommen even de voor- en nadelen van beide verfsoorten op.

Solventlakken zijn sterker en krasvaster. Ze hebben het grote voordeel dat ze resistenter zijn tegen vet, zeer nuttig in ruimtes waar veelal met vettige handen rondgelopen wordt. Deze verven drogen iets trager zodat je langer aan een oppervlak kan werken en kleine foutjes makkelijker kan rechtzetten. Dit type verf kan bij bleke kleuren na verloop van tijd wat ‘vergelen’ en zorgt mogelijks voor geurhinder tijdens en na het verven.

Met watergedragen verf heb je minder geurhinder en kan je nadien zowel je materiaal als verfvlekken veel makkelijker uitwassen. Watergedragen verf droogt sneller, waardoor je iets vlugger moet doorwerken en die koffiepauze tijdens het schilderen niet altijd zo’n goed plan is. De verf is ook iets gevoeliger voor vettige handen, alhoewel er de laatste jaren formules ontwikkeld zijn die resistenter zijn tegen huidvet. Een mooi voorbeeld is Persisto Satin, het perfecte product voor je deuren als je graag werkt met watergedragen verf.

Contrasterende kleuren of net niet?

deuren schilderen

Kleur is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur en smaak. Sommigen hebben graag dat de kleur van de deur contrasteert met de muren terwijl anderen alles liever in hetzelfde kleur zien. Wees je er dan wel van bewust dat dezelfde kleurtint in verschillende verfsoorten (muurverf t.o.v. lakverf voor deuren) soms een groot verschil kan geven. We zijn trots te kunnen zeggen dat de verf van colora op het vlak van kleurdichtheid heel goed scoort. Het verschil zal dus minimaal zijn.

Wist je trouwens dat er doorschilderverven bestaan die je zowel voor je muren als voor je schrijnwerk kunt gebruiken? Bij dit soort verf gebruik je een verschillende primer voor de muren en de deuren, om dan alles met dezelfde eindlaag af te werken voor een perfect egaal resultaat.

Shopping list

Om vlot te schilderen heb je best alles klaar bij de hand. We geven je daarom als uitsmijter nog een boodschappenlijstje mee.

 • Schuurpapier: in verschillende korrels afhankelijk van de staat van je deur.

 • Formule MC en Scotch Brite Scuff om schurend te ontvetten.

 • Afplaktape (voor het geval je niet in de mogelijkheid bent om alles te demonteren).

 • Plastiek of karton om de vloer af te dekken.

 • Kwalitatieve borstels, aangepast aan het type van de verf.

 • Verfrolletjes om grote oppervlakken streeploos aan te pakken. Pas de rolletjes aan volgens het verftype.

 • Verfbakjes en/of verfemmers zodat je makkelijker kan werken.

Tip:

Er bestaan wegwerpbakjes, heel gebruiksvriendelijk want je hoeft ze achteraf niet uit te wassen.

 

Het schilderen van deuren is goed te vergelijken met het schilderen van een muur. Doe het gestructureerd en zeker niet eventjes vlug tussendoor. Wil je het nog even stap-voor-stap bekijken? In onze DIY-video’s tonen we je de werkwijze voor zowel de grondlaag als de eindlaag.

Heb je toch nog andere vragen hoe je deuren te schilderen? Laat je verder adviseren in je dichtstbijzijnde colora winkel.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Aceton
 • krachtig oplosmiddel

 • verfvlekken verwijderen

Vanaf € 7,33

Detail

Reacties op:

Deuren schilderen

Jouw reactie
 • * Verplichte velden