De tienerkamer inrichten: ideeën en tips

Als kinderen ouder worden brengen ze liefst zo veel mogelijk tijd door op hun slaapkamer. Voor tieners is hun kamer immers een soort veilige haven waar ze tot rust kunnen komen en hun eigen persoonlijkheid ontwikkelen, zonder ouders in de buurt. Wij geven enkele ideeën en tips over om een leuke tienerkamer in te richten, waarmee zowel tieners als ouders tevreden zijn.

Deel de tienerkamer op in verschillende zones

Tieners gebruiken hun kamer niet alleen om te slapen, maar ook om te studeren en te ontspannen. Daarom is het belangrijk om bij de inrichting van de tienerkamer de kamer op te delen in een ontspanningshoek, een slaapzone en een studeerruimte.

De slaapzone is liefst een rustige een neutrale zone in de tienerkamer, waar tieners gemakkelijk kunnen inslapen en uitrusten.

De tienerkamer inrichten: ideeën en tips

De ontspanningshoek is een ruimte in de kamer waar tieners zich kunnen ontspannen. Voorzie daarom een knusse zetel met eventueel een salontafel. Richt een gezellig plekje in waar ook vrienden op bezoek kunnen komen. Je kan de ontspanningshoek eventueel gedeeltelijk afschermen van de rest van de kamer door bijvoorbeeld kasten of gordijnen te gebruiken.

Tenslotte is een studeerruimte in de tienerkamer onontbeerlijk. Richt de tienerkamer daarom in met een bureau die voldoende natuurlijk daglicht krijgt. Zorg ervoor dat de studeerruimte altijd netjes is met zo weinig mogelijk afleiding.

Geef je tiener inspraak

Tieners spenderen veel tijd op hun kamer, laat hen dan ook mee beslissen over de inrichting van de tienerkamer. Spreek wel even van tevoren af wat kan en wat niet kan. Mag een computer en televisie op de kamer? Welke materialen zijn mogelijk? Parket of laminaat is bijvoorbeeld ideaal als vloer voor de tienerkamer: er zijn veel kleurencombinaties mogelijk en het is een erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Ook het budget leg je best op voorhand vast.

Een creatieve tienerkamer inrichten

De tienerkamer inrichten: ideeën en tips

Geef je tiener ruimte voor persoonlijke inbreng en creativiteit. Schilder bijvoorbeeld een muur met bordverf en/of magneetverf. Zo kunnen ze zelf op de muren tekenen en posters etc. ophangen zonder de muren te beschadigen. Sjablonen zijn tevens ideaal om de muren van de tienerkamer karakter te geven.

Verfkleuren voor de tienerkamer

De tienerkamer inrichten: ideeën en tips

Kies ervoor om de tienerkamer te verven met neutrale basiskleuren. Tieners veranderen immers snel van gedachten en zijn binnen enkele maanden misschien niet zo blij meer met een fel rood kleurenpalet. Je kan je tiener wel zelf de kleuraccenten laten kiezen door ze bijvoorbeeld accessoires te laten uitzoeken om hun tienerkamer af te werken. Kijk ook zeker eens naar onze nieuwe ‘Teens Up’ kleurencollectie, met heel wat leuke verfkleuren die perfect zijn om de tienerkamer in te richten. Via onze kleurentool kan je samen met je tiener trouwens bekijken welke verfkleuren ideaal bij de tienerkamer passen.

Reacties op:

De tienerkamer inrichten: ideeën en tips

Ery

ik heb een best wel kleine kamer dus ik kan al die zone's niet echt maken omdat ik te weinig plek heb

Laura van colora

Dag Erica,
In een kleinere kamer is het inderdaad wat moeilijker om in zones te gaan werken. Maar er zijn heel veel leuke manieren om hier mee om te springen. Je kan bijvoorbeeld met kleur gaan werken om een bepaalde sfeer op te wekken: rustige kleuren achter het bed, speelsere kleuren in een ontspanningshoekje. Hier vind je al wat ideetjes. Aarzel zeker niet om in een colora winkel vrijblijvend wat advies te vragen, je kan een foto meebrengen van de kamer en wat inspiratiebeelden verzamelen om tot een leuk resultaat te komen. Veel succes alvast!

Jouw reactie
  • * Verplichte velden