Wat is schoolbordverf en wat kan je ermee doen?

In de verfcollectie van colora kan je zowat alle soorten verf vinden, ook bordenverf! Bordenverf doet je misschien meteen denken aan een schoolbord met de traditionele krijtjes, maar bordverf is ook erg geschikt om leuke, creatieve dingen mee te doen in huis.

Wat is bordenverf en hoe breng je het aan?

Bordenverf heeft een hoge dekkracht, is kras- en slijtvast, en heeft een matte afwerking. De bordenverf van colora is standaard verkrijgbaar in het zwart, maar je kan zowat elke donkere kleur laten maken met de kleurmengmachine. Een potje bordverf van 1/4 liter kost bij colora €8,83. Met 1/4 liter bordverf schilder je ongeveer één laag van 3m2.

Bordenverf: creatief & handig

 

Als je wil schilderen met bordenverf, is belangrijk dat je werkt op een gladde, propere ondergrond. Afhankelijk van de soort en toestand van de ondergrond, breng je een geschikte grondlaag aan. Voor het aanbrengen van de bordenverf gebruik je best een kwast of kortharige rol. De verf is stofdroog na 3 à 5 uur en kan bij kamertemperatuur overschilderd worden na 16 à 24 uur. Breng een tweede en eventueel een derde laag aan, laat de bordverf ongeveer 7 dagen drogen alvorens het te beschrijven, en klaar is kees.

Wat kan je zoal met bordenverf doen?

Bordenverf is vooral leuk in de keuken. De keuken is vaak een plaats waar het gezin samenkomt om te eten en te praten over de voorbije dag. De keuken is dus de ideale plaats om een muur of een klein oppervlak te beschilderen met bordenverf. Zo heb je bijvoorbeeld een memobord voor het hele gezin waarop iedereen belangrijke afspraken noteert, je kan er leuke kattebelletjes achterlaten, of al aan het boodschappenlijstje beginnen.

Uiteraard is bordverf ook een schitterend idee voor de kinderkamer. Kinderen vinden niets leuker dan op de muur te schrijven, en nu hebben ze een plekje waar dat ook mag! De creatievelingen onder ons kunnen leuke figuurtjes in bordenverf schilderen, voor een extra fantasierijke kinderkamer.

Bordenverf kan je echter niet enkel op de muur aanbrengen, je kan er ook leuke accessoires mee maken. Door bijvoorbeeld een oud of lelijk schilderij te overschilderen met bordenverf kan je het schilderij weer in de woonkamer hangen met een eigen, originele tekening. Mooie kaders kan je altijd in de kringloopwinkel vinden.

Tenslotte is bordverf ideaal voor de vergeetkoppen onder ons. Zo kan je opbergplaatsen overschrijven met wat ze inhouden en vergeet je nooit meer welke schatten er zoal in je kasten en lades opgeborgen zijn.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Reacties op:

Wat is schoolbordverf en wat kan je ermee doen?

Els

Hallo

Kan je een 'bordverfbord' dat je zelf schilderde even vaak afwassen en opnieuw gebruiken als een gewoon schoolbord?

Groetjes
Els

Dag els

Ja hoor, onze schoolbordverf is effectief ontwikkeld met maar 1 doel, het verslijten van krijtjes :-) . Er werd rekening gehouden met de vele eisen waaraan een schoolbordverf moet voldoen met als belangrijkste 100% afwasbaar en zeer krasvast. De matte afwerking zorgt ervoor dat er geen weerspiegeling is die als storend kan worden ervaren.

Groeten,

Sam van colora

stefanie

Beste,

Is het mogelijk om bordverf op termijn terug te overschilderen met gewone verf?
mvg
Stefanie

Laura van colora

Dag Stefanie,

Bordverf kan overschilderd worden met een andere verf. Hiervoor moet je eerst de ondergrond mat schuren en grondig ontstoffen. Schilder dan een hechtingslaag Omniprim Extreme en werk verder af naar keuze.

Veel succes!

Groeten,
Laura van colora

Tine

Hey,

Kan bordverf buiten gebruikt worden op een waterafstotende plaat (die we nadien aan de muur bevestigen)?

Bestaat bordverf is verschillende kleuren?

Mvg
Tine

Meli van colora

Dag Tine,
Bordenverf mag niet buiten geplaatst/gebruikt worden, enkel binnen.
Kleurrijke groetjes,
Meli

Karlien

Beste, ik heb op een schilderdeur die ik eerst met amoniak heb afgewassen en licht opgeschuurd na een laagje primer zwarte bordverf aangebracht. Na de eerste laag is het vrij ok gedekt, maar er zijn ruwe plekken op de deur die matter ogen . Er moet nog een tweede en mogelijks derde laag op, maar ik vroeg me af of ik best nog eens zacht opschuur voor ik de tweede laag aanbreng? Zouden die ruwe plekken dan beter zijn? Of is opschuren absoluut een no go? Het is een deur in onze keuken / leefruimte en wil graag dat het resultaat strak en egaal oogt.
Mvg, karlien

Ingrid van colora

Beste Karlien,
We stellen voor om de aangebrachte, eerste laag goed te laten uitdrogen en vervolgens lichtjes op te schuren met schuurpapier korrel 220. Grondig ontstoffen en volgende laag aanbrengen. Wat zeer belangrijk is om vlekken te vermijden, is voldoende verbruik te halen ( liever iets te ruim aanbrengen dan met te weinig verf te werken ).
Voor bijkomend gratis advies, ga gerust eens langs bij een colora winkel in jou buurt.
Succes.

Eli

Beste

Is deze verf geschikt voor een (gladde) muur waar tevens ook de dampkap op hangt? Het is een groot oppervlak, hoe zit dit met de dekking? Is dit mooi egaal ?

Ingrid van colora

Beste Elien,
Bordenverf is eerder geschikt voor kleinere oppervlakken.De kans op aanzetten/lasvorming op grote muurvlakken is bestaande.Technisch is het dus wel mogelijk, het esthetish eindresultaat is eerder de vraag.
Ga gerust eens langs bij een colora winkel voor bijkomend gratis advies.

Piet Vandekerckhove

Beste,
Kan men op dik karton ook bordverf aanbrengen? Wat is de procedure
mvg,
Piet

Ingrid van colora

Hallo Piet,

Om te schilderen dien je een vaste stabiele ondergrond te hebben, karton lijkt me niet geschikt hiervoor.
Je kan het natuurlijk altijd testen, een synthetische primer (Elastoprim) is aangewezen als grondlaag.
Ik vrees dat het karton wel wat hobbelig zal worden door te schilderen.
Succes.

Katleen

Kan bordenverf ook op een buitenmuur van bakstenen ?

Ingrid van colora

Beste Katleen,
Jammergenoeg niet.
vr gr

Matthias

Beste,

Is het mogelijk om bordenverf te combineren met magneetverf?
Dus eerst 2 lagen primer, dan 2 lagen magneetverf, en dan een laag bordenverf.

Mvg,
Matthias

colora

Beste Matthias,
Het is zeker mogelijk dit te combineren: 1 laag primer (bestemd voor de ondergrond) gevolgd door 2 à 3 lagen magneetverf, daarna een grondlaag Bossprim en afwerken met Bordenverf.
Succes,
IngridPaula

Sorry nog een vraagje en op mdf wat moet ik dan eerst doen,net zo als ik in eerder bericht vroeg voor gladde tegels.
Heel erg bedankt
Vgr
Paula.
Beste Paula,
Op MDF breng je best eerst 2 lagen Elastoprim Hydro aan. Dit is belangrijk om eventuele doorbloedingen uit het hout te isoleren. Daarna tussenschuren om eventuele vezelopruwing van de MDF weg te schuren. Hierop kan je dan de Bordenverf plaatsen. Succes, Ingrid.

Paula

Een vraagje kan je deze verf ook op gladde tegels doen ?
Bedankt alvast.
Paula
Beste Paula, Je kan deze verf wel aanbrengen op gladde tegels mits het aanbrengen van een goede hechtingsprimer. Eerst grondig het volledige oppervlak schurend ontvetten met een Scotchbrite-sponsje en Formule MC. Daarna goed naspoelen met zuiver water. Dan kan je een grondlaag Omniprim Extreme aanbrengen. Daarna kan je Bordenverf plaatsen. Vr gr Ingrid.

Jouw reactie
  • * Verplichte velden