Betekenis van kleuren: wat blauw met je doet

Veel mensen zijn er zich niet van bewust, maar kleuren hebben een invloed op hoe we ons voelen. De betekenis van kleuren is een materie waaraan al heel wat onderzoekers zich hebben gewaagd. In ons onderbewuste heeft iedere kleur een welbepaald effect op onze gemoedstoestand.

De juiste kleur op de juiste plaats

Wanneer je de juiste kleur combineert met de juiste situatie of activiteit, zal dat een beter resultaat opleveren, zowel in een professionele als een privécontext. Je wordt productiever, creatiever, je krijgt meer of net minder energie. Kleuren doen wel degelijk iets met ons. Reden te meer om aandacht te besteden aan de betekenis van kleuren.

Kleur betekenis van blauw

Blauw is een veel gebruikte kleur in interieurinrichting, maar ook voor kleren. Het is een aantrekkelijk kleur met vele varianten, maar ben je je bewust van de betekenis van de kleur die erachter zit? Blauw staat algemeen bekend als een rustgevende kleur en geeft een gevoel van veiligheid en zekerheid. Vandaar dat de arm der wet zich in het blauw uitdost.

Donkerblauw in de slaapkamer

Rekening houdend met de betekenis van kleuren is donkerblauw ideaal voor slaapkamers. Het stimuleert een zorgeloze en diepe slaap. Omwille van zijn kalmerend effect, is het af te raden om het in leefruimtes te gebruiken.

Lichtblauw in studiekamers

Lichtblauw staat in de kleuren psychologie dan weer bekend als stimulator van creativiteit en inspiratie. Deze variant wordt veel gebruikt in bureaus en studiekamers. Op kantoren wordt het dikwijls gecombineerd met geel dat dan weer zuurstof geeft aan ons denkvermogen.

Vredig blauw

Het pigment om blauw te maken was in de Middeleeuwen heel duur en werd geassocieerd met de adel. Het was dan ook de favoriete kleur van decorateurs in die tijd. Blauw wordt ook geassocieerd met de hemel en de oceaan wat ons doet denken aan kalmte en wegdromen. Verder staat het voor vrede, getuige daarvan zijn de vlag van de Verenigde Naties en haar ‘blauwhelmen’.

Reacties op:

Betekenis van kleuren: wat blauw met je doet

Jouw reactie
  • * Verplichte velden