Bestaand behang verven: tips & tricks

Is het mogelijk om behangpapier te overschilderen? Een veel gestelde vraag waarvoor geen pasklaar antwoord bestaat. Behang verven is in sommige gevallen mogelijk, maar niet altijd. Het hangt vooral af van het type behangpapier. We zetten de belangrijkste soorten behangpapier en bijhorend schilderadvies op een rijtje.

Klassiek behang schilderen

Klassiek behang verven (hier bedoelen we ander behang dan vinyl of vlies) is niet zonder risico. Klassiek behangpapier wordt meestal met poederlijm (celluloselijm) geplaatst. Deze lijmsoort blijft ook na droging wateroplosbaar. Als je oud behang dus overschildert, lost de lijm terug op en dat kan blaasvorming in het behang veroorzaken. Verwijder dus bij voorkeur het behang vooraleer je gaat schilderen. Is dat niet aan de orde, dan plaats je best een solventgedragen grondlaag zoals Bisol.

Vliesbehang overschilderen

Het grote verschil van vliesbehang tegenover klassiek behangpapier is dat de lijm rechtstreeks op de muur kan aangebracht worden. En dus niet op het papier zelf. Het meeste vliesbehang is bedoeld om te overschilderen. Vliesbehang met print overschilderen kan ook als je het bovenste laagje van het behang verwijdert waardoor het fondpapier overblijft. Dit kan je dan rechtstreeks overschilderen.

Vinyl behang verven

Vinyl bevat weekmakers. Dat zijn stoffen die ervoor zorgen dat het behang soepel blijft. Weekmakers hebben de eigenschap dat ze kunnen verderzetten in verflagen, zowel op waterbasis als op solventbasis. Vinyl behang schilderen kan wel, op voorwaarde dat je eerst Epomur gebruikt. Dat is een twee-component watergedragen muurverf, die de weekmakers kan isoleren. Plaats twee lagen om zeker voldoende laagdikte aan te brengen over het gehele oppervlak. Afwerken kan je met een verf en kleur naar keuze. Epomur zelf is verkrijgbaar in wit en lichte tinten en kan ook als eindlaag dienen.

Vinylpapier herken je aan volgende kenmerken:

  • Het is heel goed afwasbaar: vinyl neemt geen water op. Doe de sponstest: druk een natte spons op het behang. Vinylpapier zal niet donkerder kleuren, het water loopt er af.
  • Doorgaans is het soepel en indrukbaar.
  • Het heeft een zachte tot hogere glans

Deze producten heb je nodig om te slagen

Epomur
  • grond- en afwerklaag

  • vervuilde en/of verpoederde ondergrond

Vanaf € 73,17 voor 1 L

Detail

Reacties op:

Bestaand behang verven: tips & tricks

Wim Hengst

Ik wil mijn oude behang verven. Het is het eerste behang dus bouwbehang. Kan dat ? en wat moet ik doen / kopen.

Ingrid van colora

Beste Wim,
Ga eens vrijblijvend langs bij een colora winkel in jou buurt.
Daar krijg je gratis advies en tips om een mooi eindresultaat te bekomen.
Succes.

Jouw reactie
  • * Verplichte velden