Bakstenen schouw schilderen: blaas je interieur nieuw leven in

Ben je een woning aan het renoveren en staat er een schouw in de woonkamer? Of ben je van plan om een gloednieuwe schouw te metselen? Dan is het een goed idee om de schouw te schilderen zodat ze perfect bij de rest van je interieur past. Als je de juiste kleur kiest, zorg je voor een mooi en harmonieus geheel. De karakteristieke bakstenen look, waarmee je interieur extra cachet krijgt, blijft behouden.

Bakstenen moeten volledig droog zijn

Een schouw schilderen kan je perfect zelf doen. Wanneer je pas gemetseld hebt, moet je ervoor zorgen dat de bakstenen volledig uitgedroogd zijn. Nieuw metselwerk moet minstens een maand uitdrogen. Hoe dan ook moet je altijd controleren of de bakstenen volledig droog zijn vooraleer je begint te schilderen. Een vochtmeter is hiervoor een handig apparaat.

Voorbereiding

Bakstenen schouw schilderen: blaas je interieur nieuw leven in

Verwijder al het stof voor je aan deze verfklus begint. Zoutuitbloedingen (witte uitslag op de muur) moet je droog verwijderen (nooit water gebruiken!) met een harde borstel. Als je water gebruikt, zal je de zouten in de muur weer activeren en zullen ze nadien tevoorschijn komen.

Scheurtjes en barstjes
moet je met een kit dichtmaken, maar dat doe je na het aanbrengen van de grondlaag. Je gebruikt best Ardex P51: een ideale grondlaag om poreuze ondergronden te fixeren. Daarmee vermijd je dat de verf volledig in het oppervlak trekt. Ardex P51 moet je wel verdunnen: 1 deel product en 3 delen water.

Schouw schilderen: grondlaag en afwerking

Een schouw schilderen begint met het aanbrengen van de grondlaag. Je kan hiervoor dezelfde grondlaag gebruiken als voor je pleisterwerk of gyproc-platen (vb. Bossprim ). Vervolgens kan je afwerken met 1 à 2 afwerklagen, gebruik dezelfde verf als je voor je andere muren (bijvoorbeeld Boss-one Silk of Bossflow Silk ).

Het is echter mogelijk dat er ‘doorbloedingen’ zichtbaar zijn na het aanbrengen van de grondlaag. Die kunnen zelfs veroorzaakt worden door het roet binnenin de schouw. Je weet het dus nooit 100% zeker op voorhand. Heb je te maken met zwarte vervuiling door het roet? Gebruik in dat geval een tussenlaag Epomur om deze stoffen te isoleren en vervolgens af te werken.

Deze producten heb je nodig om te slagen

Epomur
  • grond- en afwerklaag

  • vervuilde en/of verpoederde ondergrond

Vanaf € 66,05 voor 1 L

Detail
Bossprim
  • standaard primer

  • voor binnenmuren en plafonds

  • Zekerheid op een egaal eindresultaat.

Vanaf € 20,88 voor 0.5 L

Detail
Boss-one Silk
  • halfmatte primer en eindlaag in één pot

  • voor binnenmuren

  • Ecolabel

Vanaf € 15,26 voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Bakstenen schouw schilderen: blaas je interieur nieuw leven in

Jouw reactie
  • * Verplichte velden