Beitsen buiten

Beitsen is het aanbrengen van een gekleurde, transparante of dekkende laag op hout. In tegenstelling tot vernis of lakverf, is beits dunner en dringt het deels in het hout door. Beits wordt aangebracht om het hout te kleuren en te beschermen.

Waarom beitsen buiten?

Beits wordt meestal om esthetische redenen gekozen. Beitsen geeft hout een kleurtje, maar in tegenstelling tot verf, blijft bij beits de structuur van het hout behouden.

Kies je daarentegen voor het dekkend schilderen van hout met verf, dan kies je voor de beste bescherming en het minste onderhoud. Beitsen biedt uiteraard ook bescherming van je hout, maar over het algemeen geldt de stelregel: hoe meer dekkend, hoe beter beschermd. En op dat vlak biedt verf nog altijd de meest duurzame oplossing. Nadeel bij verf is dan weer dat de mooie, natuurlijke structuur van het hout volledig verdwijnt.

Hoe beitsen buiten?

Stap 1: bereid de ondergrond voor

Onbehandeld hout

  • Nieuw hout beits je liefst zo snel mogelijk. Zorg er ook voor dat het hout voldoende uitgedroogd is voor je het overschildert. Schuur onbehandeld hout altijd en stof het daarna af.
  • Vervuild hout moet eerst gereinigd worden vooraleer overschilderen mogelijk is. Vervuild terrashout kan je reinigen met Woca Exterior Cleaner. Dat doe je door 1 deel Exterior Cleaner te mengen met 4 delen water. Schrob het hout met dit mengsel en een harde nylon kwast. Herhaal de bewerking bij hardnekkige vervuiling en laat het oppervlak 3 à 4 dagen drogen.
  • Verweerd hout is hout dat lange tijd onbeschermd buiten staat en verweerd is geworden door de zon en de regen. Het hout wordt dan grijs en vezelig. Schuur verweerd hout grondig af met grof schuurpapier (korrel 60 of 80), zodat de natuurlijke houtkleur weer zichtbaar wordt. Doe dit bij voorkeur met een schuurmachine. Daarna dien je de behandeling nogmaals te herhalen met fijner schuurpapier (korrel 150-180).
  • Naaldhoutsoorten verweren snel en hebben een lagere duurzaamheid. Bovendien zijn veel naaldhoutsoorten gevoelig voor blauwschimmel. Daarom is het nodig naaldhout te behandelen met Algialgues, een biologisch afbreekbaar algendodend middel. Behandel het hout hiermee alvorens het af te werken.
  • Bij rot hout kan je best het aangetaste hout tot op het gezonde hout verwijderen. Daarna breng je een verdunde grondlaag Elastoprim Next aan op de beschadigde delen. Herstel het hout daarna met behulp van Renovatiepasta en een plamuurmes. Laat het hout daarna drogen en herhaal eventueel de behandeling tot er geen niveauverschillen meer zichtbaar zijn. Grote dele rot hout kan je echter beter volledig vervangen.

Behandeld hout

  • Bij behandeld hout in goed staat hoef je intacte verflagen niet te verwijderen. Controleer wel even of de hechting van de verf nog goed is. Dat kan je doen door een raster met vierkantjes van ongeveer 2mm te krassen op het hout. Kleef daar transparante tape op en druk die goed aan. Bij een goede hechting zullen er geen vierkantjes verf loskomen. Dan volstaat het om het hout grondig te schuren (korrel 150-180) voor herschildering.
  • Behandeld, maar vervuild hout reinig je vooraf met Woca Exterior Cleaner. Dat verwijdert het vuil en geeft hout zijn natuurlijke uitzicht terug.
  • Om behandeld, geschilderd hout in slechte staat opnieuw te verven moet de houtveredeling die afbladdert of slecht hecht, verwijderd worden. Dat kan je doen door het af te schuren met grof schuurpapier (korrel 60 of 80), het af te branden met heteluchtverbrander, of het af te bijten met een geschikt afbijtmiddel (Paint’Off). Geef het hout nadien een grondige schuurbeurt om het oppervlak effen te maken.

Stap 2: Breng Woodcolor Classic aan

  1. Breng een eerste laag Woodcolor Classic aan met een platte kwast op een voorbereide ondergrond.
  2. Als de verf gedroogd is, schuur het dan lichtjes en dicht eventuele naden en voegen af met Elastokit.
  3. Breng daarna een tweede laag dekkende beits aan. Woodcolor Classic is na 6 uur stofdroog en na 24 uur overschilderbaar. Voor een optimale bescherming breng je nog een derde laag aan, voorafgegaan door een lichte schuurbeurt.

 

 

Deze producten heb je nodig om te slagen

Elastokit
  • opkitten buiten

  • gemakkelijk verwerkbaar

  • perfect overschilderbaar

Vanaf € 7,55

Detail
Woodcolor Classic
  • halfglanzende dekkende beits voor hout buiten

  • éénpotsysteem met goede elasticiteit
  • solventgedragen

Vanaf € 29,32 voor 0.5 L

Detail

Reacties op:

Beitsen buiten

Hannelaure

Beste, wij willen ons tuinhuis schilderen. Nu vinden we het blanke hout wel mooi. Dus dachten we om transparante beits te nemen. Maar nu heb ik gehoord dat dit minder duurzaam is dan dekkend. Hoeveel minder duurzaam is dit? Om de hoeveel jaar moet je het dan opnieuw doen tov dekkend? Wat raden jullie aan?
BesteHannelaure,
Hoe transparanter je hout behandelt, hoe minder duurzaam het inderdaad beschermd is. Volledig transparante producten zullen de verwering van het hout zelfs helemaal niet tegengaan, en bieden dan ook weinig bescherming. Indien je de kleur van het hout wenst te behouden, is het best om een product aan te kleuren in een vergelijkende kleur van het hout. Op die manier zullen in de houtveredeling ook UV-blockers aanwezig zijn die het hout tegen UV-stralen beschermen.
De levensduur van een houtbeschermingsproduct is ongeveer de volgende:
- Semi-transparante systemen (zoals Woodacryl en Woodair) hebben elke 2 à 3 jaar onderhoud nodig.
- Semi-dekkende systemen (zoals Dekkende Beits en Woodline) bieden 4 à 5 jaar bescherming.
- Volledige dekkende systemen gaan tot 8 jaar mee.
Voor meer informatie kan je uiteraard ook bij een colora winkel in de buurt terecht.
Vriendelijke groeten, Ingrid

Jouw reactie




  • * Verplichte velden